za nekoliko minuta

S ovim receptima nema greške: 3 jednostavna načina da PALENTA bude još ukusnija, kremastija i zasitnija

Ako obožavate palentu, dodajte joj ove sastojke i dobićete obrok koji se pamti zbog božanstvenog ukusa, a sigurno nećete ostati gladni

tRADICIOnalna palenta može se obogatiti mnogim sastojcimafoto: Slava Galaka/Shutterstock

Ako izuzemo njeno visočanstvo proju, palenta je ubedljivo najpopularnije jelo od kukuruznog brašna, a ona se može koristiti na bezbroj načina.


Uprkos tome, ona je omiljena kao obična kuvana palenta, kojoj možete i ne morate dodavati druge sastojke da biste dobili ukusno i hranljivo jelo gotovo za samo nekoliko minuta.


Ukoliko odlučite da svoju palentu obogatite, obavezno pratite neki od ovih recepata i nećete pogrešiti – oni su provereni, a rezultat je staro i seljačko jelo koje s razlogom obožavamo i danas.

 

Pogača od palente s krompirom

 

Palenta pogača sa krompiromfoto: Valerio Pardi/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 500 g krompira
  • 300 g palente
  • 1 litar vode
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike ulja
  • origano, ruzmarin, bosiljak po ukusu

 

Priprema

  1. Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice i skuvajte u slanoj vodi.
  2. Potom ga izgnječite dok je još uvek u vodi, pa dodajte palentu, sve vreme mešajući.
  3. Ubacite ulje i začine, pa kuvajte uz mešanje još 15 minuta.
  4. Ostavite da odstoji u šerpi koji minut, pa potom istresite na tacnu za serviranje.


Palenta s jajima

 

Kremasta palenta sa jajimafoto: Diana Sklarova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 2 jajeta
  • malo putera
  • malo maslinovog ulja
  • 2 šolje vode
  • 1 šolja mleka
  • 2 šolje palente
  • 1 čen belog luka

 

Priprema

  1. U šerpici otopite puter s maslinovim uljem, pa na tome propržite sitno seckan ili mleven beli luk.
  2. Zatim sipajte vodu i mleko, pa kad proključa dodajte palentu.
  3. Uz neprestano mešanje kuvajte još nekoliko minuta, pa sklonite sa šporeta.
  4. Ubacite jaja, promešajte, pa vratite na ringlu.
  5. Kuvajte još minut do dva, uz mešanje.

Palenta sa slaninom

 

palenta sa slaninom i siromfoto: denio109/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1,5 l vode
  • 100 g slanine
  • 1 kašika masti + malo ulja
  • 150 g tvrdog sira
  • pola kašičice soli
  • 500 g palente

 

Priprema

  1. Sipajte malo ulja u šerpicu, pa na tome propržite sitno seckanu slaninu. Zatim je izvadite i poređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masti, pa po tome izmrvite sir.
  2. U šerpu sipajte 1,5 l vode, pa dodajte so i mast i zagrejte dok ne proključa. Zatim sklonite sa ringle.
  3. Postepeno i uz mešanje sipajte palentu, pa vratite na ringlu.
  4. Kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
  5. Potom ubacite prženu slaninu i sir, pa dobro promešajte i sipajte u činije za serviranje.
  6. Po želji, ukrasite slaninom.

 

BONUS VIDEO

Lazanje u jednoj posudi