Ako obožavate palentu, dodajte joj ove sastojke i dobićete obrok koji se pamti zbog božanstvenog ukusa, a sigurno nećete ostati gladni
Ako izuzemo njeno visočanstvo proju, palenta je ubedljivo najpopularnije jelo od kukuruznog brašna, a ona se može koristiti na bezbroj načina.
Uprkos tome, ona je omiljena kao obična kuvana palenta, kojoj možete i ne morate dodavati druge sastojke da biste dobili ukusno i hranljivo jelo gotovo za samo nekoliko minuta.
Ukoliko odlučite da svoju palentu obogatite, obavezno pratite neki od ovih recepata i nećete pogrešiti – oni su provereni, a rezultat je staro i seljačko jelo koje s razlogom obožavamo i danas.
Pogača od palente s krompirom
Sastojci:
- 500 g krompira
- 300 g palente
- 1 litar vode
- 1 kašika soli
- 2 kašike ulja
- origano, ruzmarin, bosiljak po ukusu
Priprema
- Oljuštite krompir, pa ga iseckajte na kockice i skuvajte u slanoj vodi.
- Potom ga izgnječite dok je još uvek u vodi, pa dodajte palentu, sve vreme mešajući.
- Ubacite ulje i začine, pa kuvajte uz mešanje još 15 minuta.
- Ostavite da odstoji u šerpi koji minut, pa potom istresite na tacnu za serviranje.
Palenta s jajima
Sastojci:
- 2 jajeta
- malo putera
- malo maslinovog ulja
- 2 šolje vode
- 1 šolja mleka
- 2 šolje palente
- 1 čen belog luka
Priprema
- U šerpici otopite puter s maslinovim uljem, pa na tome propržite sitno seckan ili mleven beli luk.
- Zatim sipajte vodu i mleko, pa kad proključa dodajte palentu.
- Uz neprestano mešanje kuvajte još nekoliko minuta, pa sklonite sa šporeta.
- Ubacite jaja, promešajte, pa vratite na ringlu.
- Kuvajte još minut do dva, uz mešanje.
Palenta sa slaninom
Sastojci:
- 1,5 l vode
- 100 g slanine
- 1 kašika masti + malo ulja
- 150 g tvrdog sira
- pola kašičice soli
- 500 g palente
Priprema
- Sipajte malo ulja u šerpicu, pa na tome propržite sitno seckanu slaninu. Zatim je izvadite i poređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masti, pa po tome izmrvite sir.
- U šerpu sipajte 1,5 l vode, pa dodajte so i mast i zagrejte dok ne proključa. Zatim sklonite sa ringle.
- Postepeno i uz mešanje sipajte palentu, pa vratite na ringlu.
- Kuvajte na srednjoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
- Potom ubacite prženu slaninu i sir, pa dobro promešajte i sipajte u činije za serviranje.
- Po želji, ukrasite slaninom.
BONUS VIDEO
Lazanje u jednoj posudi