Bez obzira na to hoćete li odabrati klasični posni brauni sa čokoladom ili dekorativne i aromatične verzije od nane ili bundeve, rezultat će biti božanstven slatkiš čiji se ukus pamti
Kolač poznat kao čokoladni brauni popularisala je savremena američka kuhinja, a obično se služe uz šolju mleka i spadaju u omiljene dezerte na svetu.
Kao i u slučaju svakog tako poznatog slatkiša, brauni ima mnoge varijante, mada je bez sumnje najvoljeniji klasični mekani brauni od čokolade.
Međutim, možete mu dodati ekstrakt nane ili rendanu bundevu za još lepši miris, ukus, pa i izgled, a ako vam je potrebna posna verzija – ni ona ne zaostaje!
Pepermint brauni
Sastojci
Za koru:
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 70 grama šećera
- 90 grama putera
- 2 jajeta
- 100 grama mekog brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 20 grama badema
Za fil:
- 2 kašike omekšalog putera
- 6 kašika krem-sira
- 2 kašike čvrsto umućenog šlaga
- 250 grama šećera u prahu
- 1/2 kašičice ekstrakta mente
- zelena boja za hranu
Za čokoladni sloj:
- 80 grama čvrsto umućenog šlaga
- 100 grama čokolade za kuvanje
- 70 grama putera
Priprema
- Kora
Penasto umutiti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dodati puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, čokoladu za kuvanje i na kraju brašno pomešano s praškom za pecivo. Potom dodati mlevene ili sitno seckane bademe, pa peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25 minuta.
- Fil
U dubokoj činiji mikserom umutite omekšali puter i krem-sir dok ne dobijete glatku masu, pa dodajte šlag i nastavite da mutite srednjom brzinom. Postepeno dodajte šećer u prahu i mutite sve vreme, pa dodajte i ekstrakt mente. Sipajte jestivu zelenu boju dok ne dobijete željenu nijansu. Mutite još nekoliko sekundi, pa prelijte preko kore. Stavite u frižider na najmanje jedan sat.
- Čokoladni sloj
U većoj šerpi zagrejte sve sastojke za preliv na srenjoj vatri, neprestano mešajući, dok se svi ne istope i ne postanu glatki. Zatim sklonite s vatre i stavite da se hladi oko 15 minuta. Potom sipajte preko dobro ohlađenog fila. Odložite u frižider da se hladi nepokriveno dok se ne stegne.
Pre sečenja kocki ostavite da odstoji dvadesetak minuta na sobnoj temperaturi.
Posni brauni bez jaja, mleka, margarina, pavlake... (MERA NA ŠOLJE)
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 3/4 šolje ulja + 2 kašike za glazuru
- 6 kašika kakao praha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 kašike sirćeta
- prstohvat soli
- 2 šolje šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 2 šolje hladne vode
- 100 grama posne čokolade
Priprema
- Suve sastojke pomešajte u jednoj činiji.
- Postepeno im dodajte dodajte ulje, sirće, vanilu, vodu, a sve vreme mešajte žicom kako biste razbili gromuljice.
- Potom sipajte smesu u pleh obložen pek-papirom i pecite na 180 stepeni oko 40-45 minuta.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi, pa prelijte čokoladnom glazurom, napravljenom od otopljene čokolade i 2 kašike ulja.
Čokoladni brauni s bundevom
Sastojci:
- 6 belanaca
- 180 grama šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 200 grama mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 60 grama kakao praha
- rendana bundeva po ukusu
Priprema
- Umutite šest belanaca sa 180 grama šećera i vanilinim šećerom, pa kad se napravi sneg dodajte dobro izrendanu bundevu.
- Tome potom dodajte 200 grama mekog brašna pomešanog s jednom kesicom praška za pecivo i 60 grama kakaoa. Mutite najslabijom brzinom miksera sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
- Izlijte u kalup obložen pek-papirom i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na na 180 stepeni najmanje pola sata.
BONUS VIDEO
Pita od jabuka po receptu poznatih