njami, preukusno

Recept za SOGAN DOLMU na srspki način: Najuksniji specijalitet turske kuhinje koji je bolji i od PUNJENE PAPRIKE

Mnogima je ovaj slana pikanterija bolja čak i od sarme 

Recept za sogan dolmu na srpski način foto: Shutterstock / Esin Deniz

Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje se sprema od crnog luka i mlevenog mesa zbog čega mnoge podseća na punjenu papriku. Brzo i lako se sprema, pa ne čudi što je veoma čest izbor porodica sa malom decom.

 

Ukoliko i vi volite ukusna jela, koja su pri tom veoma hranljiva ili želite da probate nešto novo ovaj recept će vas sigurno oduševiti.

 

On se sprema brzo i svojim mirisom budi sva čula, a se nemojte iznenaditi ako nakon jednog pojedite punu šerpu.

 

 

Sastojci:

 

  • 500 g mlevene junetine
  • 150 g pirinča
  • 8 glavica crnog luk
  • 5 kašika ulja
  • 200 ml soka od paradajza
  • so, biber, aleva paprika
  • malo slaninice 

 

Priprema:

 

Luk očistite i stavite u ključalu vodu da se kuva oko 10 minuta. Vodite računa da se luk ne prekuva, inače će se raspadati. Izvadite ga iz ključale vode i lagano ga prebacite u hladnu vodu da se potpuno ohladi.

 

Nakon toga izvadite sredinu luka, samo budite pažljivi kako se ne bi raspao. Ostavite samo nekoliko spoljašnjih listova.

 

Turski specijalite osvaja ukusom foto: Shutterstock

 

Unutrašnje delove luka iseckajte i zajedno sa mesom i slaninicom propržite na malo ulja. Zatim dodajte i oprani pirinač i posolite po želji. 

 

Nalijte vodom i sve zajedno još malo prokuvajte. Smesa je spremna za punjenje kada uvri sva voda. Napunjen luk slažite u šerpu jedan pored drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari.

 

Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u predhodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.

 

Turci je prave bez slaninice, ali ako ste gurman i volite da jelo bude pikantnije ona mu sigurno neće naškoditi.

 

Bonus video:

 

Šta je Balkanski eliksir?