domaći su najbolji

Starinski RECEPT za KORNIŠONE: Kad jednom ovako ukiselite KRASTAVČIĆE nikada više kupovne nećete ni pogledati

Ne zna se šta je ukusnije, vodica ili sami krastavci 

Starinski recept za kornišonefoto: Shutterstock / Elena Hramova

Vreme zimnice je uveliko stiglo. Razno povrće čeka na pijacama, a domaćice traže najbolje načine da ga sačuvaju i za one hladne dane, kada nam nije dostupno u svežem obliku.

 

Kiseli krastavčići su odličan izbor za salatu, ali i za pripremu brojnih pikanterija tokom zime. Ukoliko ih i vi volite evo načina da ih spremite tako da vam odmah svi zatraže recept.

 

Prema ovom uputstvu spremale su ih naše bake, a sada ga donosimo kako se ne bi izgubio u moru drugih na Internetu. 

 

 

Potrebno je:

 

  • 4 kg kornišona
  • kesica bibera u zrnu
  • veza mirođije
  • lovorov list
  • 1,3 l alkoholnog sirćeta
  • 7 dl vode
  • 100 g soli
  • 200 g šećera

 

Super recept za kornišone foto: Shutterstock / Nemer-T

 

Priprema:

 

Svaki krastavac dobro oprati četkicom i odseći mu vrh. Zatim osušiti i slagati uspravno u tegle, što gušće možete. Ponegde između staviti po neko zrno bibera, grančice mirođije, lovor. 

 

Prokuvati sirće, vodu, so i šećer i još vruću tečnost naliti preko krastavčića. Drugi dan tegle zatvoriti celofanom, pa poklopcem i ostaviti na hladno mesto.

 

Bonus video:

 

Koliko košta spremanje zimnice?