Ne zna se šta je ukusnije, vodica ili sami krastavci
Vreme zimnice je uveliko stiglo. Razno povrće čeka na pijacama, a domaćice traže najbolje načine da ga sačuvaju i za one hladne dane, kada nam nije dostupno u svežem obliku.
Kiseli krastavčići su odličan izbor za salatu, ali i za pripremu brojnih pikanterija tokom zime. Ukoliko ih i vi volite evo načina da ih spremite tako da vam odmah svi zatraže recept.
Prema ovom uputstvu spremale su ih naše bake, a sada ga donosimo kako se ne bi izgubio u moru drugih na Internetu.
Potrebno je:
- 4 kg kornišona
- kesica bibera u zrnu
- veza mirođije
- lovorov list
- 1,3 l alkoholnog sirćeta
- 7 dl vode
- 100 g soli
- 200 g šećera
Priprema:
Svaki krastavac dobro oprati četkicom i odseći mu vrh. Zatim osušiti i slagati uspravno u tegle, što gušće možete. Ponegde između staviti po neko zrno bibera, grančice mirođije, lovor.
Prokuvati sirće, vodu, so i šećer i još vruću tečnost naliti preko krastavčića. Drugi dan tegle zatvoriti celofanom, pa poklopcem i ostaviti na hladno mesto.
Bonus video:
Koliko košta spremanje zimnice?