iznenadićete se

Prostije je nego što mislite: Da li znate koja je osnovna razlika između rižota i pilava?

Tako je prosto, a mnogima nije palo na pamet. 

Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pirinča? foto: Shutterstock/Macarena Assiego

Mnogi se pitaju koja je razlika između rižota i pilava. I zaista, ova dva jela jesu dosta slična, a na prvi pogled nekima su čak i skoro identična. 

 

I pilav od pirinča i rižoto su jela koja mogu biti kuvana u vodi, ali ova dva drugačija načina koji daju veoma različite kranje rezultate.

 

U rižotu, obilna tečnost koja se dodaje tokom procesa kuvanja daje mu kremasti i sočni završetak.

 

Pilav, s druge strane, zahteva vrlo malo tečnosti i ispada prilično suv jer tokom procesa pripreme sva tečnost isparava.

 

Tokom pripreme pilava većina tečnosti ispari pa on ispada suvlji foto: Shutterstock/Sea Wave

A zapravo osim sličnih tehnika kuvanja, postoji samo jedna dodatna sličnost između pilava i rižota.

 

U oba slučaja možete blago tostirati pirinač pre kuvanja ostatka jela. Dakle, kada razmišljate koje jelo od pirinča da napravite kod kuće, najvažnije je da uzmete u obzir koliko vremena imate za pripremu jela.

 

Zatim razmislite o tome koju teksturu želite da poslužite i skladu sa tim birajte rižioto ili pilav, odnosno više ili manje tečnosti.

 

Bonus video: