(najbolji recept)

Zvali ga ZEBRA ili MRAMOČNI KOLAČ, imate samo 15 minuta posla: Božanstveni CRNO-BELI slatkiš koji uvek uspeva

Svima je dobro poznat ovaj sočni kolač božanstvenog ukusa i mirisa čokolade i vanile. Možete ga služiti i hladan i topao, a u šolju mleka je poslastica koja nas vraća u detinjstvo...

zebra kolač, poznat još i kao mramorni kolač, možete praviti i sa čokoladnom glazurom i bez njefoto: Ahanov Michael/Shutterstock

Pomalo zaboravljeni kolači iz bakinog kuvara uvek su dobra ideja, zar ne? Oni su predivnog mirisa i ukusa, garantuju da ćemo se zasladiti božanstvenim zalogajčićima, a najbolje od svega je što se uglavnom prave brzo i jednostavno!


Upravo je takav i zebra kolač, poznat još i kao mramorni kolač, u zavisnosti od toga da li uvrtite testo u poslednjem koraku pripreme.


Postoji mnogo sličnih recepata za ovaj neodoljivi dezert, a ovaj se pokazao najpouzdanijim – uvek uspeva!

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 4 jajeta
  • 200 grama šećera
  • 200 grama putera (sobne temperature)
  • 240 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 370 grama brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli

 

Za čokoladno testo:

 

 

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a kalup obložite pek-papirom.
  2. Pomešajte u jednoj posudi suve sastojke: brašno, so i prašak za pecivo, pa sklonite na stranu.
  3. U drugoj činiji pomešajte kakao prah s mlekom i šećerom.
  4. Dobro umutite puter, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, sa šećerom, sve dok ne bude kremasto, pa dodajte jedno po jedno jaje, i dalje muteći. Sipajte ekstrakt vanile.
  5. Smanjite mikser na najsporiju brzinu, pa naizmenično dodajte mleko i brašno dok se ne sjedini.
  6. Odatle izvadite dve šolje testa, pa to pomešajte s mešavinom kakao praha, mleka i šećera iz druge činije.
  7. Naizmenično sipajte u kalup kašikama belo i čokoladno testo kako biste dobili izgled zebrinih šara, a ako želite "mramorni efekat", nožem ili viljuškom potom prođite kroz testo i pravite vrtloge.
  8. Pecite 50-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, odnosno sve dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  9. Ostavite da se hladi 15 minuta pre nego što izvadite kolač iz kalupa. Po želji možete, ali ne morate preliti čokoladnom glazurom.

 

BONUS VIDEO

Slatkiš na zlatiborski način