Septembar je mesec za početak spremanja zimnice, a kada je u pitanju naša zemlja – ajvar je uvek pod A
Ajvar je jedan od omiljenih specijaliteta balkanske kuhinje, a malo je poznato da se on smatra salatom, budući da se često koristi kao namaz.
U svakom slučaju, on je vrlo popularan u svim zemljama Balkana, a u Srbiji ga zovu i "srpski kavijar" i "srpska salata". Najbolji ajvar se, naravno, pravi na jugu.
Trik je u tome što nema komplikovanja – ovaj recept daje ajvar kom je nemoguće odoleti, a nema šanse da ne uspe.
Sastojci:
- 5 kilograma paprika (srednje veličine)
- 250 ml ulja
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
Priprema
- Dobro operite, obrišite i ispecite paprike, a potom ubacite u kese za zamrzivač da bi se kasnije lakše oljuštile.
- Kad se prohlade, oljuštite ih i izvadite semenke, pa ostavite da se ocede preko noći. Veoma je važno da se ocede što je više moguće.
- Sutradan ih sameljite (ne mora previše sitno).
- Sipajte malo ulja u šerpu, pa preko poređajte paprike i stavite na srednju vatru.
- Mešajte uz dolivanje ulja, koje ste prethodno zagrejali (kuvali na ringli oko 20 minuta).
- Pržite ajvar najmanje dva, a najviše tri sata od prvog ključanja.
- Pred kraj dodajte so, šećer i vinsko sirće.
- Pola sata pre nego što je gotovo, stavite staklene tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni.
- Kada prođete kašikom po sredini šarpe i vidite joj dno – ajvar je gotov!
- Dobro promešajte, pa sipajte u tegle, dobro ih zatvorite i vratite tegle u rernu na još sat vremena, ali na nižoj temperaturi, oko 70 stepeni. Nakon što isključite rernu, ostavite unutra sve dok se ne ohladi.
BONUS VIDEO
Koliko je zimnica zapravo zdrava?
( Glossy )