ko bi rekao?

Najbolja voćka vam nikad ne bi pala na pamet: Proglašeno NAJZDRAVIJE voće, povrće i bilje na svetu – i svi su iznenađeni

Od 47 analiziranih namirnica, utvrđeno je da 41, u skladu s gustinom hranljivih materija potrebnih za prevenciju hroničnih bolesti, zadovoljava kriterijume, te su rangirane na pomalo iznenađujući način

Zdrava hrana je jedan od glavnih preduslova zdravog organizmafoto: Shutterstock

Bilo koja lista hrane treba se uzeti s rezervom, ali kada američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavi neki spisak namirnica – skloni smo da ga primetimo.


Takav je bio slučaj 2014. godine, kada je ova ustanova rangirala 47 namirnica koje važe za zdrave, konkretno voće, povrće i bilje, kako bi utvrdila koja hrana je najjače povezana sa snižavanjem rizika od hroničnih bolesti.


Od 47 analiziranih namirnica, 41 je zadovoljila kriterijume da se nazovu "prehrambenim elektranama", a one koje nisu su: malina, mandarina, brusnica, beli luk, crni luk i borovnica.

 

Stručnjaci su uzeli u obzir bioraspoloživost gvožđa, riboflavna, niacina, vitamina B6, B12, C i K.


Istraživanje je pokazalo da je najbolje plasirana hrana, po gustini hranljivih materija koje štite od raka i bolesti srca, bila – potočarka. Omiljena salata rimskih careva, za koju se dugo verovalo da im "raščišćava misli", dobila je maksimalnih 100 poena, a za njom slede kineski kupus, blitva, cvekla i spanać.

 

Pažljivo birajte voće i povrće na pijacifoto: NDAB Creativity, Shutterstock

Što se tiče voća, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najbolje je plasirao paradajz, koji je dobio 20 bodova i našao se tik iznad limuna.

 

Ovo voće, koje mnogi pogrešno smatraju povrćem, obiluje antioksidansima, za koje znamo da pomažu u odbrani od slobodnih radikala, koji izazvaju oksidativni stres u organizmu i povezani su s razvojem kancera, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih stanja.


Ovo je kompletna lista koju je sastavio CDC:

  1. Potočarka – 100
  2. Kineski kupus – 91,99
  3. Blitva – 89,27
  4. Zelena cvekla – 87,08
  5. Spanać – 86,43
  6. Cikorija – 73,36
  7. Lisnata zelena salata – 70,73
  8. Peršun – 65,59
  9. Rimska zelena salata – 63,48
  10. Raštan – 62,49
  11. Zelena repa – 62,12
  12. (Indijanska) slačica – 61,39
  13. Endevija – 60,44
  14. Vlašac – 54,80
  15. Kelj – 49,07
  16. Zeleni listovi maslačka – 46,34
  17. Crvena paprika – 41,26
  18. Rukola – 37,65
  19. brokoli – 34,89
  20. Bundeva – 33,82
  21. Prokelj – 32,23
  22. Mladi luk – 27,35
  23. Keleraba – 25,92
  24. KArfiol – 25,13
  25. Kupus – 24,51
  26. Šargarepa – 22,60
  27. Paradajz –20,37
  28. Limun – 18,72
  29. Ajsberg salata – 18,28
  30. Jagoda– 17,59
  31. Rotkvica – 16,91
  32. Zimska tikva – 13,89
  33. Pomorandža – 12,91
  34. Limeta – 12,23
  35. Grejpfrut (crveni i roze) – 11,64
  36. Broskva – 11,58
  37. Repa – 11,43
  38. Kupina – 11,39
  39. Praziluk – 10,69
  40. Slatki krompir (batat) – 10,51
  41. Žuti grejpfrut – 10,47

BONUS VIDEO

Uznemirujući podaci govore da nam se deca sve gore hrane