U moru raznih recepata ovaj je jedan koji ćete zauvek praviti
Svakodnevno pripremanje obroka za porodicu ponekad zna da bude zamoran posao. Mnoge domaćice se ujutru bude s mišlju, šta da kuvam danas, a ništa bolje nije ni kada su doručak ili večera u pitanju.
Internet je preplavljen raznim receptima, od onih starinskih, koji su sačuvani u bakom kuvaru, pa sve do modenih, koji se prirpemaju bez mnogo truda, vremena i muke.
Mi vam danas donosimo jedan recept za pitu koji je savršenstvo, jer em što je ukus sjajan, brzo se pravi, ali i veoma lepo izgleda kada se posluži na sto. U pitanju je lepeza pita, specijalitet od sira i jaja koji mami na još.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora
- 4 jaja
- 180 ml ulja
- 3 čaše kiselog mleka
- 1 čaša jogurta
- 1 prašak za pecivo
- 200 ml kisele vode
- malo soli
- sir
- susam
Priprema:
Pripremiti pleh za pečenje. Obložiti ga pek papirom ili namazati uljem. Kore saviti u lepezu i ređati u pleh. Nakon toga pripremiti nadev od jaja, ulja, kiselog mleka, jogurta, praška za pecivo, soli kisele vode i sira (količina po želji).
Kore preliti s ovim prelivom, posuti susamom i staviti da se peče u rernu na 200 stepeni oko 45 minuta.
Nakon toga izvaditi pitu i ostaviti da se prohladi oko 15 minuta, pa seći i služiti uz jogurt ili prilog po želji.
Bonus video:
Recept za pitu od jabuka pogledajte u nastavku: