neodoljivo zadovoljstvo

Nijedna GIBANICA joj nije ni "do kolena": Recept za LEPEZA PITU - specijalitet od sira i jaja koji obara s nogu

U moru raznih recepata ovaj je jedan koji ćete zauvek praviti 

Recept za lepeza pitu koja osvaja na prvi zalogaj foto: Shutterstock / Baloncici

Svakodnevno pripremanje obroka za porodicu ponekad zna da bude zamoran posao. Mnoge domaćice se ujutru bude s mišlju, šta da kuvam danas, a ništa bolje nije ni kada su doručak ili večera u pitanju.

 

Internet je preplavljen raznim receptima, od onih starinskih, koji su sačuvani u bakom kuvaru, pa sve do modenih, koji se prirpemaju bez mnogo truda, vremena i muke.

 

Mi vam danas donosimo jedan recept za pitu koji je savršenstvo, jer em što je ukus sjajan, brzo se pravi, ali i veoma lepo izgleda kada se posluži na sto. U pitanju je lepeza pita, specijalitet od sira i jaja koji mami na još. 

 

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje kora 
  • 4 jaja
  • 180 ml ulja
  • 3 čaše kiselog mleka
  • 1 čaša jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml kisele vode
  • malo soli
  • sir
  • susam

 

Najukusnija lepeza pita koja osvaja ukusom foto: Edith Frincu, Shutterstock

 

Priprema:

 

Pripremiti pleh za pečenje. Obložiti ga pek papirom ili namazati uljem. Kore saviti u lepezu i ređati u pleh. Nakon toga pripremiti nadev od jaja, ulja, kiselog mleka, jogurta, praška za pecivo, soli kisele vode i sira (količina po želji).

 

Kore preliti s ovim prelivom, posuti susamom i staviti da se peče u rernu na 200 stepeni oko 45 minuta. 

 

Nakon toga izvaditi pitu i ostaviti da se prohladi oko 15 minuta, pa seći i služiti uz jogurt ili prilog po želji.

 

Bonus video:

 

Recept za pitu od jabuka pogledajte u nastavku: