"on je dete pozorišta"

Prodavala je suprugovu odeću da bi preživeli: Znate li da je baka iz filma "Rane" majka jednog od NAJPOZNATIJIH GLUMACA?

Ko je gledao film "Rane", zapazio je lik bakice, a u pitanju je glumica Zorka Manojlović

simpatična bakica iz filma "rane" zapravo je majka slavnog srpskog glumcafoto: Youtube Printscreen

Ako ste gledali film "Rane", sigurno se sećate simpatične bakice i kultne scene sa Pinkijem i Švabom, ali malo ko zna da je ta glumica u stvari i majka jednog od najpoznatijih srpskih glumaca.

 

U pitanju je Zorka Doknić Manojlović, žena koju život nije mazio. 

 

Ona je i majka čuvenog glumca Predraga Mikija Manojlovića, a osim u filmu "Rane" i pozorištu, ostvarila je velike uloge u filmovima, od kojih su najpoznatije uloge baka u "Tuđa Amerika", "Rane", "Jagoda u supermarketu" i "Sedam i po".

 

Rođena je 1929. u Beogradu. Bila je dugogodišnja članica pozorišta "Boško Buha" gde je odigrala više uloga od kojih su značajnije u predstavama "Tom Sojer", "Haklberi Fin", "Oliver Tvist", "Snovi Simone Mašar", a ulogu u predstavo Srboljuba Stankovića "Ukradeni princ i izgubljena princeza" igrala je trideset godina.

 

Zorka Doknić i Ivan Manojlović upoznali su se u Abraševiću, kad je njoj bilo šesnaest a njemu dvadeset četiri godine, zaljubili se na prvi pogled i više od pola veka ostali verni jedno drugom i glumi. Dobili su sina Predraga Mikija Manojlovića, takođe glumca.

 

zorka je odgajala mikija u niškom pozorištu, a živeli su teško, ali srećnofoto: Dragana Udovičić

— Jedva sam preživela porođaj. Lekari su rekli da je to jedan od hiljadu slučajeva da i majka i beba ostanu živi — istakla je glumica u jednom intervjuu.

 

Život je nije mazio. Vreme tokom detinjstva i odrastanja Mikija Manojlovića za celu porodicu bilo je teško, priznala je ona, ali trudila se da njen sin bude, pre svega, srećan.

 

U jednom intervjuu čak je i priznala da je prodavala suprugove kapute kako bi imala da priušti detetu ono što mu je trebalo.

 

— U Niškom pozorištu smo imali sve, čak i toplu vodu. Presvlačila sam ga i dojila u garderobi, u pauzama. Miki je dete pozorišta. Sve smo podredili njegovom srećnom detinjstvu. Moj sin je uvek imao doručak, ručak i večeru. I našu ljubav. Znalo se – kuća, pozorište, kuća. Nisam htela slavu, a dete da mi se drogira. Bio je skroman toliko da me je nervirao. Odemo u poslastičarnicu i ja ga pitam: "Šta ćeš, sine, da kupi majka?", a on kaže: "Vodu". "Kakvu vodu?", iznerviram se ja, a u suštini smo i Ivan i ja takvi, skromni. I naš Miki je, stvarno, bio i ostao jedno normalno, skromno biće — ispričala je njegova majka Zorka.

 

zorka doknić manojlović uvek je bila ponosna na to koliko je njen sin ostao skromanfoto: Youtube/ Printscreen

Umrla je 2013. godine, u 85. godini života.

 

Bonus video

Miki Manojlović na komemoraciji Mire Furlan: