Sve je gotovo za samo pola sata
Ukoliko volite pite i druge pikanterije od gotovih kora, a dosadilo vam je da stalno pravite jedno te isto ovaj recept će biti pravo osveženje na vašoj trpezi.
Harmonika gibanica je mekana, sočna i što je veoma važno pravi se brzo i lako, tako da je i svaki početnik može pripremiti za svega pola sata.
Nakon što je jednom probate zaboravićete na onu klasičnu gibanicu, a vaši ukućani će s nestrpljenjem isčekivati trenutak kada će ona ponovo zamirisati u vašoj kuhinji.
Potrebno je za prelivanje:
- 3 jaja
- 1 kašičica soli
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml kisele vode
- 1 prašak za pecivo
- malo ulja za pomazivanje kora
Fil:
- Oko 300 g sira
- Oko 200 g trapista
- 1 kore
Priprema:
U posudu umutiti jaja, so, jogurt, ulje, kiselu vodu i prašak za pecivo. Ostaviti sa strane.
Uzeti koru poprskati je sa malo ulja i presaviti na pola. Zatim odozgo staviti narendani sir i trapist kroz prste. Potom koru prstima zgužvati praveći od nje harmoniku. Položiti koru u pleh koji ste prethodno zamastili ili stavili pek papir.
Postupak ponavljati sve dok se ne potroše sve kore. Odozgo preliti smesom koju ste prirpemili, možete posuti s malo susama i ne morate. Po želji.
Staviti u rernu da se peče oko 40 minuta na 200 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi, a potom seći i služiti uz jogurt. Ukućani će biti oduševljeni, a i vi sa njima.
Bonus video:
Kako se sprema jaje na oko sa feta sirom?