njami

Grci u ovom SPECIJALITETU uživaju vekovima - gotov je za 15 minuta: Saganaki sa čeri paradajzom iz rerne je RAJ ZA NEPCA

Ovo pravo letnje jelo se brzo pravi i često je na trpezi u svim mediteranskim zemljama, a naročito ga obožavaju u Grčkoj 

Recept za grčki saganaki, jelo kojem je teško odoleti foto: Shutterstock / allme

Mediteranska kuhinja je prepoznatljica po specifičnim ukusima, ribi, maslinama i maslinovom ulju. Ipak, nikako ne smemo zaboraviti da su Grci pasionirani ljubitelji sira, pa ga spremaju u raznim oblicima.ž

 

Ukoliko i vi obožavate da tokom leta nasečete domaći paradajz i jedete ga sa fetom ili nekim drugim sirom, ovaj recept je idealan za vas.

 

Osim što se brzo sprema, Saganaki se može kombinovati i pripremati na mnogo raznih načina, a mi smo vam danas doneli onaj koji naši ljudi najviše vole - zapečeni sir sa čeri paradajzom iz rerne.

 

 

Potrebno je:

 

  • 500g čeri paradajza
  • 250g feta sira ili nekog tvrđeg ovčijeg sira
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • kašičica šećera
  • origano, timijan

 

Recept za grčki saganaki sa čeri paradajzom foto: Shutterstock / allme

Način pripreme:

 

Oprati i osušiti čeri paradajz, naseckati beli luk na sitno, potom na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati čeri, so, biber, šećer. Pržiti 10 minuta dok paradajz ne postane mekan, na kraju dodati začin, origano ili timijan.

 

Spemite manju posudu koja može da ide u rernu, najbolje vatrostalnu činiju. U nju stavite komad sira, a okolo stavite upržen čeri paradajz. Prelijte sa malo maslinovog ulja i stavite u rernu da se peče na 200 stepeni oko 15 minuta. 

 

Jelo je gotovo kada se odozgo uhvati hrskava korica, ali vodite računa da ga ne prepečete, jer će biti suvo i tvrdo. 

 

Uz krušku crnog integralnog hleba koji ste zapekli u rerni ili tosteru ovo jelo će vas oduševiti. 

 

Bonus video:

 

Recept za još jedan preukusan grčki specijalitet pogledaje u videu koji sledi