Kad ga jednom probate bićete oduševljeni
Turci su poznati kao veliki sladokusci. Njihovim slatkim pikanterijama veoma je teško odoleti, pa ne čudi što su se ljubitelji ovih sjajnih poslastica potrudili da neke od turskih recepata donesu i kod nas.
Vešte domaćice prave ih s puno ljubavi, a ključna stvar za super ukusan slatkiš su kvalitetni sastojci.
Jedan od takavih je i Kemalpaša Tatlisi, koji je spoj savršenog testa koji je okupan sirupom od kojeg jednostavno - ostajete bez daha.
Evo kako da ga napravite.
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 čaša kisele pavlake
- 1čaša ulja
- 1/2 kg glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1300 g šećera
- 650 ml vode
- 1/2 limuna
- malo kokosa ili mlevenih oraha, lešnika,pistaća za dekoraciju
Priprema:
Umutite jaja mikserom, zatim dodajte pavlaku i ulje. Na kraju postepeno dodajte brašno i prašak za pecivo, pa sve dobro umestite tako da dobijete srednje tvrdo testo.
Od testa praviti kuglice veličine oraha ili malo vece. Trebalo bi da dobijete oko 25 komada. Staviti ih na pleh obložen pek papirom i peći u rerni koju ste prethodno ugrejali na 200 stepeni. Gotove su kad dobiju lepu rumenu boju.
Dok se kuglice peku napraviti šerbet od vode i šećera, a zatim mu dodati kriške limuna i ugasiti ringlu.
Vrele kuglice zaliti vrelim serbetom uz povremeno okretanje kako bi lepo, sa svih strana upile šerbet.
Odozgo posuti mlevenim orasima, lešnicima, po želji.
Bonus video:
Recept za barbi pastu pogledajte ovde