U starogrčka vremena su lokumade nazivali "medenim žetonima" i bile su poseban dar za pobednike Olimpijskih igara, a danas spadaju u najpopularnije krofne na planeti
Krofne su popularno pecivo u celom svetu, pa svaka kuhinja ima svoju varijantu, a ove mini-krofne s medom dolaze nam iz grčkih kuvara.
Popularne lokumade (λουκουμάδες) vrlo su bliske turskim krofnicama po imenu lokma, a tim što su kod Grka one još slađe i bogatije.
Na Kipru su obično začinjene cimetom i medom, ponekad posute i šećerom u prahu, dok ih na jugu Grčke uglavnom prodaju kao uličnu hranu ili slatkiš za plažu uz dodatak cimeta, susama, oraha ili čokoladnog preliva.
Lokumade se u starogrčkoj književnosti pominju kao "medeni žetoni" jer su, kako je zapisao Kalimah, davani kao sitni darovi pobednicima Olimpijskih igara. Danas su oni tradicionalni grčki slatkiš očaravajuće arome, a kada počnete da ih jedete – teško ćete se zaustaviti, pa je najbolje da servirate manje porcije.
Sastojci
Za sirup:
- 250 ml vode
- 200 grama šećera
- 1 kriška limuna
- 1 kašika meda
Za testo:
- 280 ml vode
- 9 grama kvasca
- 1 kašika meda
- prstohvat soli
- 200 grama brašna
- 50 grama gustina
- suncokretovo ulje za prženje
Za dekoraciju:
- susam
- cimet
- (opciono) med
- (opciono) čokoladni preliv
Priprema
- Počnite pripremom sirupa jer mora da bude potpuno hladan kada vam zatreba. U šerpu sipajte vodu, šećer, limun i med i sve prokuvajte uz mešanje, pa sklonite s vatre i prebacite u drugu posudu da se brže ohladi.
- U činiji razmutite kvasac u malo mlake vode i pospite brašnom, pa ostavite da se aktivira na pet do deset minuta. Potom ubacite brašno, gustin, med, so i ostatak vode i dobro promešajte, pa ostavite da odstoji pokriveno na sobnoj temperaturi.
- Sipajte ulje u dubok tiganj ili šerpu i nalijte dovoljno da bude za prženje krofnica.
- Vadite kašikom testo, koje treba da bude vrlo mekano i skoro kao kaša, pa ubacujte u duboko ulje i povremeno okrećite dok se prži. Nakon nekoliko minuta, kad počne da poprima zlatnu boju, izvadite i sačekajte nekoliko minuta.
- Potom ponovo sve vratite ulje da se još zaprži, a zahvaljujući tome će krofnice biti hrskavije.
- Kad se isprži, ubacite u činju ili posudu obloženu papirnim ubrusom, kako bi upio višak masnoće.
- Prelijte lokumade prethodno pripremljenim i ohlađenim sirupom, pa pospite susamom, mlevenim cimetom i, po želji, možete dodati još meda i čokoladni preliv.
Pogledajte video-tutorijal.
Pripazite da ne preterate s prelivima jer će lokumade biti preslatke ako im dodate i med i čokoladni preliv, a mogu da izgledaju i vrlo lepo ako ih pospete šarenim mrvicama, rendanom čokoladom...
BONUS VIDEO Barbi pasta