božanstven

Starinski RUSKI KOLAČ božanstvenog ukusa: Glavni sastojak je namirnica koja se obavezno jede na Svetog Iliju

Ruski kolač medovik prava je poslastica po ukusu sladokusaca, a iako deluje komplikovano, njegova priprema je vrlo jednostavna

Ruski medovik u svojoj kori sadrži medfoto: rom_olik/shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog Iliju Gromovnika, jednog od najpoštovanijih svetaca na našim prostorima.

 

Postoji mnogo verovanja i običaja koji se vezuju za ovaj praznik, a jedan od najstarijih jeste da se na Svetog Iliju jede med kako bismo bili zdravi cele godine.

 

Ukoliko niste ljubitelj samog meda i presladak vam je, a voleli biste da on bude zastupljen u vašoj ishrani na praznik, obavezno probajte starinski ruski kolač koji se pravi od meda. U pitanju je medovik, kolač koji se sastoji od više bogatih kora u čijem je sastavu med i kremastog fila, a bio je vrlo popularan u Sovjetskom Savezu.

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 500 grama brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 3 cela jajeta
  • 3 kašike meda
  • 180 grama putera
  • 180 grama šećera
  • na vrh kašičice cimeta

 

Za fil:

 

  • čaša kisele pavlake
  • 400 grama šećera

 

I još:

 

  • 500 ml slatke pavlake
  • 1 kesica vanilin šećera

 

Pravoslavni vernici na dan Svetog Ilije jedu med, koji ulazi u sastav kore ruskog Medovikafoto: Shutterstock

 

Priprema

  1. Pomešajte u činiji šećer i kiselu pavlaku, pa dobro umutite žicom i stavite da odstoji poklopljeno u frižideru do filovanja.
  2. Potom na srednjoj vatri otopite puter, šećer i med, pa sklonite s ringle.
  3. U to sipajte sodu bikarbonu i cimet, pa dobro promešajte.
  4. U jednoj činiji umutite jaja mikserom, pa ih sipajte u smesu s medom, sve vreme muteći.
  5. Postepeno dodajte brašno, uz neprekidno mešanje, sve dok ne dobijete fino i mekano testo.
  6. Potom testo podelite na šest delova i svaki ubacite u odvojenu kesu za zamrzivač i ostavite u frižideru na sat vremena.
  7. Nakon toga ga razvucite oklagijom, pa stavite između svake kore po jedan list pek-papira i tako razvučeno vratite u frižider na pola sata do sat vremena.
  8. Zatim izvadite prvu koru, pa je pecite oko sedam minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni i to ponovite sa svim korama dok ne budu braon boje. Ostavite da se hlade.
  9. Ranije pripremljeni fil dobro promešajte, pa podelite na pet delova. Ređajte kora-fil-kora-fil dok ne utrošite materijal, pa stavite u frižider.
  10. Idealno je da medovik odstoji 24 sata (ali ko će to da čeka), pa ga možete izvaditi sutradan i odmah iseći ivice tako da budu ravne.
  11. Umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom, pa time premažite ovu poslasticu.

 

BONUS VIDEO Saveti pčelara kako da prepoznate PRAVI med