važno je

Šta se dešava kad namažemo GEL LAK? Ovo je omiljeni proizvod za manikir, a stručnjaci upozoravaju na dve važne stvari

Eva šta treba da znate o gel laku ako ga često koristite

Gel lak je jedan od najpopularnijih proizvoda za manikir na svetufoto: woodpencil/Shutterstock

Korišćenje gel laka ima mnogo prednosti, zbog čega je jasno kako je tako brzo postao toliko popularan u svetu i kod nas. On se brzo suši, može da traje nedeljama, vrlo retko puca i nokti su gotovo neuništivi dok ga imamo na njima.


Međutim, istina je da ovo definitivno nije najbolji način da brinete o svojim noktima već da bi, štaviše, verovatno bilo bolje da ga izbegavate ako želite da ih sačuvate.

 

  • Šta je gel lak?


Razlike između gel laka i onog obično laka za nokte su njihove formulacije i način nanošenja. Ova dva proizvoda uglavnom izgledaju identično, ali dok se običan lak suši sam i na vazduhu, što može da bude i dugotrajniji proces, gel lak se ispod specijalizovane UVA ili LED lampe suši za 60 do 90 sekundi.

 

UV(a) lampica za manikir nakon nanošenja gel lakafoto: FXQuadro/Shutterstock

To znači da njime dobijamo manikir koji ne može da se uništi čim izađete iz salona ili dodirnete prvi predmet, kao i da će trajati od dve do tri nedelje. Zvuči odlično, zar ne?


Na neki način i jeste, ali to ne znači da je ovaj proizvod idealan.

 

  • Šta je važno znati o gel laku?


UV zračenje


Postoji nekoliko problema u vezi s gel lakom za nokte, a među prvima je uglavnom izlaganje kože ultraljubičastim A zracima (UVA), koji su poznati faktor ubrzanog starenja i oštećenja kože. Baš kao što još uvek ne postoji solarijum bez rizika, nema ni ovakvih lampica koje ne predstavljaju rizik za zdravlje, navodi se na sajtu ugledne Klivlandske klinike, a sigurna opcija, tvrde oni, nisu ni LED lampe.


Već smo dovoljno izloženi UV zračenju dok, recimo, držimo ruke na volanu tokom vožnje – ističe dermatološkinja dr Čejana Ranasinge iz Klivlandske klinike. – Dodavanje kumulativnog izlaganja UV zračenju koje se dešava tokom procesa očvršćivanja gel manikira povećava oštećenje kože i rizik.

 

Ljubičasti lak za nokte je uvek dobar izbor za letofoto: NataliyaR/Shutterstock

Kako ona ističe, što se ruke manje izlažu UV zračenju, to je bolje, a Klivlandska klinika navodi da, čak i kada je mali, rizik od kancerogenosti ovog faktora ipak postoji.


Privremeno oštećenje kože i noktiju


Čak i da proces očvršćivanja gel laka ne uključuje lampe, u njemu postoji mnogo hemikalija koje mogu biti potencijalno opasne po kožu. Među njima su akrilat i metakrilat, za koje se zna da izazivaju alergijske reakcije poput kontaktnog dermatitisa i, ređe, koprivnjače.

 

Uz to, uklanjanje gel laka, ako se ne radi stručno i pažljivo, može privremeno da ošteti nokte. Kako ističe dr Ranasinge, najčešći problemi su pucanje i ljuštenje, a njeni pacijenti su prijavljivali i bele tačke i opšte slabljenje nokatne ploče.

 

Koristite li vi gel lak?foto: Shutterstock/Dev_Maryna

Ti problemi mogu da potraju mesecima i da se reše tek kada oštećeni nokat izraste – napominje ova dermatološkinja.


Uz to, od gel laka nokti mogu da postanu suvi i lako lomljivi, naročito ako ne pravite pauze između manikira da se nokti oporave.