Predstavljamo vam recept za ljubitelje mešavine čokolade i kafe, predivno i mekano osvežemnje za naredne mesece
Uz šoljicu kafe posle ručka nema lepšeg zalogaja od kremastog dezerta, a ovaj je posebno po ukusu "čokoholičara"!
Kora ovog moka kolača je mekana, slatka i dobro natopljena mlečnim sirupom, a fil je kao pravi mali kafeni oblak. Dodajte tome i kakao prah i dobićete slatkiš čiji se ukus pamti.
Sastojci
Za koru:
- 80 grama brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 10 grama kakao praha
- 1 kašika instant kafe
- 4 žumanceta
- 50 grama šećera
- 1/4 kašičice soli
- 60 ml mleka
- 50 ml ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 4 belanceta
- 50 grama šećera
- 1/2 kašičice sirćeta
Za premazivanje kore:
- 80 ml mleka
- 15 grama šećera
Za krem:
- 100 ml + 300 ml slatke pavlake
- instant kafa po ukusu (oko dve kašike)
- 50 grama čokolade
- 50 grama šećera u prahu
- prstohvat soli
Za posipanje:
- Kakao prah
Priprema
- Razmutite kafu u toplom mleku i ostavite saa strane, pa u odvojenoj činiji pomešajte šećer, žumanca, ulja, pa umutite dok se šećer ne otopi. Dodajte mleko, pa nastavite da mešate i dodajte ekstrakt vanile.
- Zatim dodajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so (sve prosejano), pa dobro promešajte da ne bude grudvica. Sklonite sa strane i pokrijte.
- U jednoj činiji umutite penasto belanca, pa dodajte sirće, 50 grama šećera i nastavite da mutite sve do ne dobijete čvršći sneg.
- Postepeno i uz mešanje dodajte šlag mešavini od žumanaca i lepo pomešajte.
- Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom.
- Pecite oko 25 minuta u rerni zagrejanoj na 160 stepeni, pa okrenite, uklonite papir i ostavite da se hladi.
- Potom 100 ml zagrejane slatke pavlake pomešajte sa instant kafom po ukusu, pa na srednjoj vatri dodajte čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa sve stavite u frižider da se malo stegne. Onda dodajte još 300 ml slatke pavlake i 50 grama šećera u prahu i prstohvat soli i sve dobro umikasajte dok ne dobijete krem.
- Zagrejte 80 ml mleka i 15 grama šećera, pa time premažite koru da se dobro natopi.
- Premažite onda koru kremom (možete ga naneti i uz pomoć šprica kao u snimku), pa stavite u frižider na sat-dva.
- Pospite kakao-prahom.
Pogledajte video-uputstvo.
( Glossy )