prste da poližete!

Brza pita bez kora i testa: Sočno letnje pecivo s tajnim sastojkom i slasnim sirom savršeno za doručak (RECEPT)

Umesto da dan počnete teškim jelom s mnogo brašna, postoji daleko zdravija i još ukusnija varijanta letnje pite

Letnja pita od tikvicafoto: Kiian Oksana/Shutterstock

Pita od kora ili pšeničnog brašna svakako je neodoljiva, ali u letnjim danima obično biramo nešto laganije.


Varijanta s tikvicama u testu odlična je alternativa, a pripremite je na ovaj način i vraćaćete joj se mesecima.


Da sve bude još bolje, pita se umuti za samo nekoliko minuta, a onda vam ostaje samo da sačekate da se ispeče i uživate u svakom zalogaju.

 

Sastojci:

 

  • 3 tikvice srednje veličine
  • 2 cela jajeta
  • 2 kašike brašna
  • 80 ml ulja
  • 200 ml kefira
  • 10 g praška za pecivo
  • so i biber po ukusu
  • seckani kačkavalj po ukusu
  • po želji možete dodati začinsko bilje: mirođiju, peršun, origano, vlašac...

 

Priprema

  1. Očistite i sitno iseckajte tikvice na kockice, pa ih u činiji pomešjate s jajima, kefirom i uljem.
  2. Potorm dodajte brašno i prašak za pecivo, sve dobro promešajte i ubacite začinsko bilje po želji.
  3. Kada sve dobro sjedinite, sipajte u podmazanu ili pek-papirom obloženu tepsiju, pa pecite pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C.
  4. Potom pospite rendanim sirom, pa pecite još pet minuta.