tako ukusni

Srpska i turska verzija omiljenog kolača: Recept za KOH i TRILEĆE + razlike koje čine da jedan morate više da volite

Naše bake često su pravile koh, a sada kad smo probali trileće vodi se trka između ova dva savršena dezerta 

foto: Shutterstock / BFA-Basin Foto Ajansi

Kada se spomene koh mnogi se odmah pisete ukusnog biskvita koji pliva u mleku, onog nedoljivog mirisa i svakog zalogaja koji se doslovno topi pod nepcima.

 

Ništa drugačija situacija nije ni kada je reč o kolaču koji nosi naziv trileće, a od koha ga razlikuje nekoliko stvar, mada ona najupečatljivija svakako je neodoljivi karamel preliv.

 

O poreklu ovog kolača čiji naziv u prevodu znači "tri mleka" mnogi se i dalje raspravljaju, neki tvrde da potiče iz Južne Amerike, drugi iz Meksika, spominju se i Albanija i Turska.

 

 

Bilo kako bilo u njemu ili maksimalno uživate ili vam se uopšte ne dopada. 

 

Donosimo vam dva recepta, prvi za starinski koh, drugi za prileće, a vi procenite koji vam se više dopada. 

 

Koh

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 6 kašika griza
  • 1 kašičica kakaoa
  • Za preliv:
  • 1,5 l mleka
  • 6 kašika šećera
  • 2 kesice vanil šećer

 

Starinski recept za koh foto: Shutterstock/ltummy

 

Priprema:

 

Umutiti 6 belanca sa 6 kašika šećera u čvrst sneg, pa dodati 6 žumanca. U umućenu masu dodati griz i brašno. Lagano promešati pa sipati polovinu smese u šerpu od 2 kg. U drugoj polovini dodati kakao i sipati preko prve polovine.

 

Peći u zagrejanoj pećnici oko 30 minuta na 200 stepeni.

Ispečen koh preliti sa litar ipo zaslađenog hladnog mleka u koji ste dodali vanilin šećer.

 

 

Trileće 

 

Sastojci:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera + 200 grama šećera
  • 2 kašike ulja
  • 13 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1,2 l mleka
  • 700 ml slatke pavlake
  • 30 gr maslaca

 

Recept za najlepši turski kolač - trilećefoto: Shutterstock/Enez Selvi

 

Priprema:

 

Pre nego što počnete da pravite kolač uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.  U plastičnu posudu umutiti belanca sa šećerom, pa dodati žumanca i ulje i sve umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo i sve dobro sjediniti.

 

Umućenu smesu izručiti u pleh koji ste obložili pek papirom i staviti da se peče oko 25 minuta. Kada se kolač ispekao, izvadite ga iz pleha, okrenite naopako i izbockajte viljuškom.

 

Preliv - priprema:

 

Pomešajte mleko i 500 ml slatke pavlake i polako preliti topao kolač. Odozgo završite karamel prelivom koji ćete premazati preko kolača dok je još topao. Njega možete kupiti gotovog u skoro svakoj prodavnici, a ukoliko želite sami da ga napravite otopite 200 grama šećera na laganoj vatri, pa staviti 200 ml slatke pavlake i izmešajte. Potom dodajte maslac i mešajte dok se ne zgusne dovoljno. 

 

Recept za koh i trileće i razlike među njima foto: Shutterstock / Tanya Stolyarevskaya

 

Tek nakon što se skoro skroz ohladi prelijte preko kolača. 

 

Recepti su pred vama, a ovo su razlike među njima. 

 

Kora kod koha se pravi od griza i brašna, a kod trileća se biskvit pravi samo od brašna.

 

Koh se zaliva kravljim mlekom, a za pripremu trileća se kao što sam naziv kaže koriste tri vrste mleka: kondenzovano, nezaslađeno kondenzovano mleko i na kraju kravlje mleko.

 

Koh nema dodatni preliv, dok se trileće preliva karamel sosom, koji može da se kupi gotov ili da se napravi.