čarobno

Ukusan ručak koji ćete stalno spremati: Najbolji recept za tradicionalnu GRČKU MUSAKU

Donesite dašak Grčke u vaš dom.

Grčka musaka je jelo koje ćete stalno spremati.foto: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Grčka musaka je bez sumnje najpopularnije grčko tradicionalno jelo.

 

U pitanju je jelo od pečenog/prženog patlidžana i krompira, sa bogatim sosom od goveđeng ili jagnjećeg mesa prelivo kremastim bešamel sosom. 

 

Ako se i vama kada odete na letovanje u Grčku dopada da uživate u njihovim tradicionalnim jelima, preporučujemo vam ovaj recept koji će vam pomoći da dašak Grčke donesete u vaš dom.

 

Sastojci:

Za bazu

 

  • 6 patlidžana
  • 5 krompira
  • ulje - za prženje patlidžana

 

Za sos od mesa

 

  • 750 g mlevenog goveđeg ili jagnjećeg mesa
  • 2 crvena luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 konzerva seckanog paradajza -400 grama
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 1 kašičica šećera
  • 1 čaša crvenog vina
  • prstohvat soli
  • prostohvat mlevenog bibera
  • 1 lovorov list
  • prstohvat cimeta ili jedan štapić cimeta
  • 1/4 šolje maslinovog ulja

 

Za bešamel sos

 

  • 900 ml mleka
  • 120 g putera
  • 120 g brašna
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 žumanca
  • 100 g parmezana
  • soli po ukusu


Priprema:

 

Prvo pripremite patlidžan tako što ćete im ukloniti peteljke, isecite ih na kriške debljine 1 cm.

 

Posolite i stavite da u cediljku oko pola sata.

 

Potom ih isperite sa dosta vode i gnječite ih rukama, da se oslobe viška voda.

 

Osušite ih tako što ćete ih staviti na ubrus ili čistu krpu i ispržite ih dok ne dobiju lepu boju.

 

Pržene patlidžane stavite na ubrus da upije višak ulja.

 

Potom ispecite/ispržite krompire na isti način kao i patlidžane.

 

Potom pripremite sos od mesa za musaku tako što ćete zagrejati ulje na srednjoj temperaturi, pa prodinstajte luk.

Grčka musaka je najpopularnije grčko tradicionalno jelo.foto: Shutterstock

Potom stavite mleveno meso. Kada se to prodinsta, dodajte beli luk i paradaj sos dinstajte dok beli luk ne omekša.

 

Potom dodajte crveno vino i sačekajte da ispari. Dodajte paradajz iz konzerve, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list i dobar prstohvat soli i bibera.

 

Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte sa poklopcem oko 30 minuta ili dok većina sokova ne ispari. Ostavite na stranu kada završite.


Pripremite bešamel sos za musaku tako što ćete istopiti puter, pa dodajte brašno neprestano mešajući da dobijete pastu.

 

Dodajte zagrejano mleko i nastavite da mešate kako biste sprečili pojavu grudvica.

Sklonite šerpu za bešamel sa šporeta i umešajte žumanca, so, biber, prstohvat muškatnog oraščića i najviše rendanog sira.

 

Sa strane ostavite malo sira za posipanje musake.

 

Brzo umutite da se jaja ne pretvore omlet, pa začinite solju po ukusu.

 

Uzmite jednu punu kašiku bešamela i umešajte u sos od mesa. Ostavite bešamel sos sa strane.

 

Sada je vreme da poređate musaku.

Ukusan spoj patlidžana, krompira, mesa i bešamel sosa.foto: Shutterstock/Timolina

Premažite maslacem dno i stranice posude, pa ređajte krompir i polovinu patlidžana.

 

Sipajte sav sos od mesa i ravnomerno ga rasporedite. Potom dodajte drugi sloj patlidžana, sipajte sav bešamel sos i poravnajte. 

 

Preko pospite preostali parmezan.

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite musaku oko 60 minuta ili dok joj kora ne postane zlatno smeđa. 

 

Sačekajte da se musaka ohladi ili da bude samo topla na dodir pre nego što je isečete na komade, jer ćete tako sprečiti da se sav bešamel sos izlije kada je isečete.