sjajne zamene

Ako vam smeta belo, ovo će vam biti spas: Profesionalni kuvar otkriva 4 genijalne alternative za brašno BEZ PŠENICE

Osim što može btii spas od alergija, postoje jela sa kojima su ove zdravije varijante prosto savršen spoj. 

Postoji dosta zamena za brašno bez pšenice foto: LightField Studios Shutterstock

Kako alergije na pšenicu postaju sve češće, mnogi ljudi traže zdrave alternative pšeničnom brašnu. Međutim, može biti zastrašujuće teško odabrati pravo brašno bez pšenice za pečenje i kuvanje.

 

Postoji niz opcija koje će zadovoljiti skoro svaku potrebu različitih ljudi u zavisnosti od ličnih preferencija, ograničenja u ishrani i, naravno, želje da to bude hranljivo brašno.

Profesionalni kuvar Palak Patel otrkiva četiri, po njemu, najbolja brašna bez pšenice za pečenje i kuvanje.

 

Brašno od leblebije

 

Brašno od leblebije se može lepo kombinovati sa piletinom foto: Sergii Koval/Shutterstock

- Relativno novo u domaćinstvima, brašno od leblebije (koji se u indijskim kuhinjama naziva i brašno od garbanzo pasulja ili besan) je jedan od mojih omiljenih sastojaka. Kada sam odrastao u indijskom domaćinstvu, moja mama je kupovala brašno od leblebije na veliko i čuvala ga u plastičnoj kanti bez dna. To je jedno od najsvestranijih brašna, a moja mama ga koristi u toliko jela kao što su kari, hleb, pa čak i deserti - kaže Patel.


Za razliku od mnogih brašna bez glutena, brašno od leblebija ima beskrajnu moć vezivanja. Malo vode i ulja sa solju pretvaraju ovo bledožuto brašno u gustu pastu koja je sposobna da se veže za bilo šta.

 

Mala tajna: Mnogi indijski recepti za piletinu tandori zahtevaju malu količinu paste od brašna od leblebije kako bi se začini zadržali na pravi način.

 

Pirinčano brašno
 

Pirinčano brašno je samo po sebi prilično blago, ali je zaista svestrana opcija kada je u pitanju pravljenje azijskih jela. Najčešća upotreba pirinčanog brašna je za pravljenje kaše za zgušnjavanje sosova tako što ćete ga malo pomešati sa tečnošću. Slično kukuruznom škrobu, možete koristiti brašno od belog pirinča, brašno od braon pirinča ili brašno od slatkog glutenskog pirinča, koje je, uprkos svom nazivu, bez glutena. Brašno od braon i belog pirinča su zamenljivi u receptima, ali dodaju različite ukuse.

- Kao kuvar, pirinčano brašno je jedan od mojih tajnih sastojaka da sve prženo napravim lagane i prozračne teksture. U Aziji se koristi u svemu, od japanskog tempura povrća do uvek popularne korejske pržene piletine, dajući prženoj hrani karakteristično jastučasto hrskanje. Ključni sastojak poznatog tajlandskog jela od piletine, salate od seckanog mesa sa raznim tajlandskim začinima, je pirinčano brašno, koje se prži i pomeša sa mesom da bi se povezao sos - objašnjava Patel.

 

Bademovo brašno
 

Ako nemate bademovo brašno, možete dobro da sameljete sirove bademefoto: Dmitry Tkachuk/Shutterstock

 

Sva brašna od orašastih plodova se prave mlevenjem ostataka orašastih plodova nakon uklanjanja ulja, dok se brašna od orašastih plodova prave od mlevenja celog oraha.

 

- Nakon što sam živeo u Italiji, postao sam opsednut tortom od narandže od badema koja se služi u skoro svakom uglednom kafiću. Prilično jednostavan recept - kombinacija jaja, šećera, pomorandže, ekstrakta vanile i bademovog brašna - to je ukusno smela i izuzetno vlažna torta. Brašno od orašastih plodova i šećer čine ovo manje nego idealnim za lagani desert, ali s obzirom na to da nema višenamenskog brašna ili ulja, zdravije je od tradicionalnog kolača - kaže Pstel.


Sva brašna od orašastih plodova daju odličan, bogat ukus pečenim proizvodima. Brašno od orašastih plodova može imati više kalorija, ali se smatra zdravom masnoćom sa više proteina od običnog i alternativnog brašna, što vam može pomoći da se osećate zadovoljnim.

 

Brašno od heljde
 

Brašno od heljde je posebno dobro za palačinke foto: @myrecipes6471, Youtube Printscreen

- Najnovije za mene je heljdino brašno. Ne dozvolite da vas ime zavara, ne sadrži pšenicu, napravljeno je od semena. Ovo je takozvano „it brašno“ i moj je izbor za palačinke, mafine ili slane palačinke - navodi Patel.

 

Heljdino brašno je prepuno vlakana i proteina i ima snažan ukus i orašasti ukus. Na prvi pogled, brašno je tamnije boje od ostalih brašna, ali ima divno prepoznatljiv, blago cvetni ukus i koristi se u podjednako mnogo slanih jela kao i slatke poslastice.

 

Za sve koji imaju netoleranciju na gluten ili imaju za cilj da smanje uobičajeno brašno, brašno od heljde može se koristiti samostalno u receptima ili u kombinaciji sa drugim vrstama bezglutenskog brašna kao što je smeđi pirinač ili čak brašno za sve namene.