Umesto brašna, upotrebite zdravu i jeftinu namirnicu zahvaljujući kojoj vas neće gristi savest ako pojedete više palačinki nego što ste planirali
Palačinke su svačiji omiljeni doručak ili večera, a ponekad i ukusan zalogaj između obroka, a neretko ih izbegavamo zbog pšeničnog belog brašna i šećera.
Međutim, ako umesto brašna upotrebite dobro samlevene ovsene pahuljice – čeka vas ukusan i zdrav obrok za pamćenje!
Namažite ih nadevom po želji i uživajte u svakom zalogaju, a sigurni smo da ćete ih praviti često.
Sastojci:
(za 10 palačinki)
- 200 grama mlevenog ovsa
- 35 grama gustina
- 1/4 kašičice soli
- 2 jajeta
- 360 ml mleka (ako pravite posne palačinke, može biljno)
- 360 ml vode
Priprema
- Umutite dva jajeta dobro, pa im dodajte mlevene ovsene pahuljice.
- Kada dobro promešate, dodajte gustin, po ponovo promešajte..
- Postepeno dodajte mleko i vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Ostavite da odstoji u frižideru 30 minuta, da ovas upije više tečnosti.
- Zagrejte blago podmazan tiganj na srednjoj vatri, pa sipajte testo manjom kutlačom, vrteći tiganj da se lepo rasporedi.
- Pržite minut-dva, pa okrenite i pržite još 30 sekundi.
- Filujte po želji.
Nutritivne informacije (po palačinki):
- 103 kalorije
- 2,8 grama masti
- 14,5 grama ugljenih hidrata
- 4,7 grama proteina
Pogledajte pripremu.
( Glossy )