idealan doručak ili večera

Ne treba vam čak ni rerna! Sočna domaća PITA BEZ KORA gotova za tren oka (RECEPT)

Izdašna i vrlo ukusna pita ne zahteva mnogo sastojaka, a ako probajte ovaj recept – nije vam potrebna ni rerna!

Domaća pita od kačkavalja i mladog luka, bez pečenja u rerni šporetafoto: Helly's Simple Recipe/YouTube Printscreen

Ukoliko spadate u ljubitelje domaćih pita, ovaj recept će vam se sigurno dopasti!


Gotovo je istog ukusa kao bilo koja obična pita, s tim što se ova ne priprema u rerni, a nećete utrošiti ni čitavo pakovanje kora u njenu pripremu.


Vrlo je ukusna zahvaljujući siru i mladom luku, a priprema je i zabavna, i brza, i jednostavna.


Sastojci:

 

  • oko 100 ml vode
  • na vrh kašičice soli
  • 150 grama brašna + još 1/4 šolje brašna
  • 5-6 peruški mladog luka
  • 50 grama rendanog kačkavalja
  • prstohvat sode bikarbone
  • 1/4 šolje gustina
  • 20 grama putera

 

Priprema

 

  1. Sipajte u činiju vodu, dodajte so, pa to razmutite.
  2. Potom dodajte brašno, dobro promešajte, pa zamesite rukom dok ne dobijete fino i glatko testo. Oblikujte loptu, pa osstavite da odstoji poklopljeno oko 10 minuta.
  3. Zatim presecite loptu testa na četiri dela.
  4. Svaki od delova premesite oblikujući nove lopte, pa ponovo poklopite.
  5. Sitno iseckajte peruške mladog luka, pa pospite prstohvatom sode bikarbone.
  6. Pomešajte u jednoj posudi 1/4 šolje brašna (oko 30-40 grama) i 1/4 šolje gustina, pa promešajte i time pobrašnite radnu površinu.
  7. Prebacite loptice testa i razvucite oklagijom u veći krug, dok ne bude svaki prečnika oko 18 cm i ne budu tanki kao kore za pitu.
  8. Otopite puter, pa njime premažite sve kore.
  9. Jednu po jednu posipajte kačkavaljem i seckanim peruškama, pa motajte kore po želji, najbolje u obliku pisma.
  10. Pržite u podmazanom tiganju na srednjoj temperaturi oko dva minuta, pa okrenite i pržite još dva minuta.

Pogledajte pripremu.