probajte

Bez šećera, mleka, margarina, keksa... Zdrava BAJADERA koju ćete jesti bez griže savesti (RECEPT)

Ukoliko obožavate bajadere, ali ih izbegavate zbog kaloričnosti, obavezno probajte recept za posnu, vegansku bajaderu

Bajadera bez šećera pravi se za tili časfoto: MicrostockStudio/Shutterstock

Bajadera je jedan od najpopularnijih sitnih kolača na našim prostorima, a posebno je popularna na slavskoj i prazničnoj trpezi.


Često se ovog voljenog dezerta odričemo jer obiluje šećerom i vrlo je kaloričan, ali hrvatska blogerka Mihaela Brijak Devercovi osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti.


Sastojci:


Za koru

 

  • 1 i po šolja lešnika ili badema prethodno potopljenih da odstoje u vodi preko noći
  • 1 šolja suvih urmi
  • 1 kašika kakao praha

 

Bajaderafoto: MicrostockStudio/Shutterstck

Za krem

 

  • 2 šolje indijskog oraha ili pinjola
  • 1/2 šolje vode
  • 4 kašike agavinog sirupa
  • 5 kašika kokosovog ulja
  • 1 kašika vanile

 

Za čokoladnu glazuru

 

  • 1/2 šolje kakaovog maslaca
  • 2 kašike kakao praha
  • 3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera

 

Priprema

 

  1. Sameljite krupno bademe, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.
  2. Potom smesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.
  3. Pomešajte sve sastojke za krem za miksajte dok ne postane gust i gladak.
  4. Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.
  5. Zatim otopite kakao maslac na pari, pomešajte to sa ostaim sastojcima i energično mešajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.