njami

Ukus koji miluje nepca i mami na još: Recept za NAJSOČNIJE LAZANJE koje ćete stalno praviti

Ako vam je ponestalo ideja šta da spremate za ručak, sa ovim jelom nema greške.

Za pripremu lazanja je potrebno vreme, ali zato je ukus nezaboravan.foto: Shutterstock/Nataliya Arzamasova

Ljubitelji italijanske kuhinje mogu da se slože da su lazanje jedno od najukusnijih i najsočnijih jela, koja vas brzo zasite i čiji se ukus pamti veoma dugo.

 

Ako vam je nestalo inspiracije šta da spremate za ručak, evo recepta za fenomenalne lazanje koje ćete stalno praviti: 

 

Sastojci:

 

  • 1 pakovanje lazanja

 

Za crveni sos:

  • 500 grama mešanog mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 4 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 tegla sosa od paradajza
  • mleko
  • biljni začin, so, biber po ukusu
  • malo ulja
  • peršun - po ukus

 

Za bešamel:

 

  • malo ulja
  • malo putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i po ukusu
  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog tipa sira
  • 300 gr sveže Mocarele 
  • 1/2 šolje narendanog parmezana za posipanje

 

Priprema:

 

Propržite crni i beli luk,a pa onda dodajte sitno iseckanu šargarepu.

 

Kadase to dobro proprži, dodajte meso i dinsajte.

 

Potom dodajte sos od paradajza, začinite i kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi. 

 

Da biste napravili beli sos, na veoma niskoj temperaturi, propržite na ulju brašno, pa polako dodajte mleko stalno mešajući. Dodajte i začine i kada se sve zgusne, dodajte narendani sir. 

 

Uzmite pleh za pečenje, pa stavite prvo red crvenog sosa, preko stavite lazanje tako da se ne preklapaju.

 

Potom stavite beli sos, pa testo crveni sos.

 

Naseći mocarelu na kolutiće i time prekriti crveni sos. 

 

Preko svega staviti još jedan red lazanja, beli sos, a za odozgore ostavite malo soka od crvenog sosa.

 

Prekriti aluminijumskom folijom lazanje i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena. 

 

Kada je skoro gotovo, gore stavite narendani parmezan i pecite još 10 minuta.