Ako vam je preostalo Ruske salate posle Uskrs budite paljivi - brzo se kvari, a jedan znak će vam reći da je vreme da je bacite
Bogata uskršnja trpeza teško može da prođe bez omiljene srpske salalte - Ruske salata. Kombinacija majoneza, šunke, jaja može da bude raj za vaša nepca, ali i veliki problem za digestivni trakt, ako je pokvarena.
Mnogi se ovih dana pitaju da li može da se iskoristi još koji dan ova ukusna pikanterija. U zavisnosti od načina na koji ste je čuvali svih ovih dana Ruska salata može da traje 2,3,4 pa i 5 dana, a posle toga je vreme za bacanje.
Majonez je veoma kvarljiva namirinca, a u kontaktu sa drugim sastojcima dolazi do rekacije ukoliko vam salata neprestano nije u frižideru.
Kako da znate da je Ruska salata pokvarena?
Ukoliko kad je promešate krenu da se stvaraju mehurići i krene da penuša, nemojte imati dilemu, sigurno je pokvarena.
Ovakva hrana izaziva trovanje, a u najtežim oblicima osim povraćanja i bolova u stomaku može doći i do dehidracije i komplikacija. Zato je najbolje ne rizikovati, čim primetite da kisi, da peni ili da je promenila boju - bacite je u đubre.
Dodatni savet koji će joj produžiti rok trajanja:
Ruska salata uvek bi trebalo da stoji u frižideru u posudi koja se dobro zatvara, tako da vazduh i mikroorganizmi ne mogu da uđu. Negde ćete pročitati da je rok trajanja pet dana, ali mi vam savetujemo da je čuvate na temperaturi oko 4 stepena Celzijusa i pojedete u roku od tri dana, da biste bili sasvim bezbedni.