brzo i jednostavno

Recept za BELMUŽ: Vekovima staro MEGAUKUSNO PASTIRSKO srpko jelo koje se sprema SUPERLAKO

Belmuž je tradicionalno staro srpsko jelo uz koje su uživale generacije i generacije, a najčešće se vezuje za planinske krajeve.

Glavni sastojak belmuža je sirfoto: Shutterstock / Lazartivan

Ovo jelo se vezuje za pastire pošto je generalno bilo karakteristično za planinske krajeve, a recept je jako prost i garantuje da će vam držati sitost. Za pripremu je potrebno izuzetno malo vremena i truda, a ukus može biti očaravajuć.

 

SASTOJCI

 

  • Sir - 1 kilogram - mladi punomasni ili kravlji ili ovčiji (bolji je ukus ako se pomeša više vrsta)
  • Kukuruzno ili pšenično brašno - oko 250 grama
  • So - 1 do 3 male kašike ( u zavistnosti od toga koliko je sir slan )

 

PRIPREMA

 

Prvi isecite sir na komade, a onda ga stavite u jednu malo veću kuhinjsku posudu. Upalite ringlu na 2 ili 3 i lagano ga zagrevajte na niskoj temperaturi. Nikako nemojte pojačavati kako se ne bi desilo da vam sir izgori. Nakon što se sir otopi, dodajte so i brašno mešajte neko vreme varjačom. Količinu soli odredite po sopstvenom ukusu, kao i u zavisnosti od toga koliko je sam sir slan.