prste da poližeš

Brzo, posno, sočno i zasitno: 5 ideja za doručak i večeru za VELIKI PETAK (RECEPTI)

Ovih pet obroka će vas na prvu osvojiti svojom jednostavnošću.

Pita sa bundevom i orasima je uvek dobra ideja.foto: Shutterstock/nada54

Na samom kraju Uskršnjeg posta često nam ponestanu ideje za pripremu obroka.

 

Ako je i kod vas tako, pogledajte koje recepte smo vam pripremili koji mogu da posluže kao savršena ideja za doručak ili večera.

 

Jela koja smo odabrali za danas se pripremaju veoma lako i jednostavno, ne oduzimaju mnogo vremena, a što je najvažnije, ukusni su i zasitni.

 

  • Mekike spremne za 15 minuta 

 

Sastojci:

 

  • 2 dl mlake vode
  • 350-400 g brašna
  • kocka svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja za testo + za prženje po potrebi
Mekike su odličan izbor za posni doručak, jer možete da ih jedete i uz sladak, ali i uz slani nadev po željivfoto: Shutterstock/GK1982

Priprema

 

U malo mlake vode izmrvite kvasac, razmutite ga, pa dodajte malo šećera i soli, promešajte, pospite kašikom brašna i ostavite na toplom da počne da deluje.


Dodajte prosejano brašno, ulje, pa ostatak soli i šećera, pa sve dobro promešajte i zamesite.


Kad dobijete glatko testo, prelijte providnom folijom i ostavite da nadođe, oko pola sata.


Pobrašnite radnu površinu, pa razvucite testo oklagijom.

 

Isecite oblik mekika, pa pržite u dobro zagrejanom ulju jednu po jednu.

 

Ređajte po papirnom ubrusu, da se ocedi višak masti.

 

  • Pita sa prazilukom

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma kora
  • 4 struka praziluka
  • 250 g pirinča
  • 200 ml ulja
  • so, biber po želji
Pita sa prazilukom je zasitna i osvežavajuća te je odličan izbor za doručak ili večeru.foto: Shutterstock/Minoli

Priprema:

 

Pirinač skuvajte, ali tako da zrna ostanu cela. Ispržite iseckani praziluk, pomešajte s pirinčem i prodinstajte. Začinite solju i biberom po ukusu.

 

Po tri kore, poprskane mešavinom vode i ulja, premažite celom površinom mešavinom praziluka i pirinča.

 

Uvijte u rolnice i ređajte u pleh.

 

Premažite rolnice uljem, pa pecite oko 30 minuta na 180-200 stepeni.

 

  • Banana mafini

 

Sastojci:

 

  • 3 zrele banane
  • 100 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 60 ml ulja
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica soli
  • 150 gr usitnjenih oraha - po želji
foto: Shutterstock/Brent Hofacker

Priprema:

 

Uključite rernu da se ugreje na 180 stepeni.

 

U jednoj posudi izgnječite banane viljuškom, pa dodajte ulje i šećer i promešajte.

 

Potom u drugoj čini pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa sadržaj druge činije dodajte prvoj.

 

Mešajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Ukoliko želite dodajte mlevene ili sitno izmrvljene orahe.

 

Vadite kašikom smesu za mafine i stavljajte u kalupe koje ste prehodno namazali uljem.

 

Ispunite 2/3 svakog kalupa, jer će oni porasti zbog sode bikarbone u toku pečenja.

 

Pecite oko 25 minuta.

 

  • Brze pituljice 

 

Sastojci:

 

  • 1/2 kg kora za pitu,
  • 1 čaša kisele vode (od jogurta)
  • 1/2 čaše ulja
  • 300 gr kečapa
  • 300 gr tvrdog posnog sira,
  • 1 prašak za pecivo
  • origano
  • 200 gr mariniranih šampinjona
Kada napravite rolat, stavite ga u zamrzivač na sat vremena.foto: Shutterstock/nelea33

Priprema:

 

Prvo sjedinite kiselu vodu, prašak za pecivo i ulje,a onda kore podelite na dva dela, kako biste na kraju dobili dva rolata.

 

Svaku koru poprskajte mešavinom koju ste napravili, a svaku drugu ili treću koru (u zavisnosti od toga koliko kora imate ukupno) filujte prvo kečapom,pa sledeću posnim sirom, pa poslednju šampinjonima.

 

Preko pospite origanom i uvijte u rolat.

 

Ponovite postupak i sa drugim rolatom.

 

Stavite rolate u zamrzivač, a sat vremena pre pečenja izvadite da se malo opuste.

 

Iseckati na parčiće, stavite u podmazan pleh, pa premažite kečapom i rendanim posnim sirom.

 

Pecite 30 minuta na 200 stepeni.

 

  • Pita sa bundevom i orasima

 

Sastojci:

  • 500 gr kora
  • 500 gr izrendane bundeve
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • mineralna voda
  • ulje
  • cimet
  • šećer u prahu
Fantastičan spoj bundeve i oraha miluje nepca.foto: Shutterstock/Danilova Janna

Priprema:

 

Prvu koru poprskajte mineralnom vodom i pospite šećerom.


Preko nje stavite drugu koru, pa je pospite šećerom i mlevenim orasima. Treću koru isprskajte vodom, pa pospite šećerom, bundevom, vanil šećerom, orasima i cimetom.

 

Potom uvijte u rolat i stavite u pleh.

 

Isti postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal.

 

Pitu poprskajte vodom i ulje, a potom je pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, dok ne porumeni.

 

Nakon što se ispeče, pitu pospite šećerom u prahu i uživajte.