neodoljiv, a moćan

Najbolji recept za SOK OD ARONIJE: Ukusni sirup prepun vitamina i minerala koji možete da pijete svaki dan

Kako se pravi sirup od aronije? Ova bobica bogata je hranljivim materijama, a evo kako možete da je upotrebite

Sok (sirup) od aronijefoto: 5PH, Shutterstock

Aronija je proteklih godina vrlo popularna u Srbiji i svetu jer je u pitanju bobica izuzetnog nutritivnog sastava i fenomenalnog ukusa.


Obično se aronije nazivaju čudotvornim i lekovitima, a nauka napominje da je potrebno još istaživanja o njihovom dejstvu. Ono što je sigurno jeste da ovo voće obiluje hranljivim materijama, a u količini od oko 28 grama aronija nalazi se:

 

  • 13 kalorija
  • 4 grama proteina
  • 0,1 gram masti
  • 2,7 grama ugljenih hidrata
  • 1,5 grama vlakana
  • 10% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
  • 9% preporučenog dnevnog unosa mangana
  • 5% preporučenog dnevnog unosa vitamina K


Uz to, aronija sadrži i folate, gvožđe, vitamine A i E i još mnogo, mnogo toga...

 

Postoji mnogo načina da upotrebite moćnu aroniju, a jedan od najjednostavnijih je sirup (sok) od aronije.

 

Sok (sirup) od aronijefoto: Melica, Shutterstock


Recept za sok od aronije

 

Sastojci:

 

  • 2 kilograma aronije
  • 1 kilogram šećera
  • 1 litar vode
  • 1 limun


Priprema

 

  1. U veliku šerpu sipati vodu i dodati šećer, pa sačekati da proključa.
  2. Zatim ubaciti dobro oprane i očišćene aronije, pa sačekati da ponovo provri. Dok čekate, pritiskajte varjačom bobice da puste sok i puknu.
  3. Nakon ključanja, kuvajte još dva minuta, uz mešanje, pa sklonite sa vatre.
  4. Pošto se ohladi, sipajte u cediljku, pa ponavljajte sve dok se lepo ne ocedi tečnost.
  5. To sipajte opet u šerpu, pa kuvajte još 10 minuta. 
  6. Sipajte sok od jednog limuna i dobro promešajte, pa krčkajte još minut.
  7. Vruć sok sipajte u sterilisane staklene flaše, pa zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi.
  8. Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.