Kako se pravi sirup od aronije? Ova bobica bogata je hranljivim materijama, a evo kako možete da je upotrebite
Aronija je proteklih godina vrlo popularna u Srbiji i svetu jer je u pitanju bobica izuzetnog nutritivnog sastava i fenomenalnog ukusa.
Obično se aronije nazivaju čudotvornim i lekovitima, a nauka napominje da je potrebno još istaživanja o njihovom dejstvu. Ono što je sigurno jeste da ovo voće obiluje hranljivim materijama, a u količini od oko 28 grama aronija nalazi se:
- 13 kalorija
- 4 grama proteina
- 0,1 gram masti
- 2,7 grama ugljenih hidrata
- 1,5 grama vlakana
- 10% preporučenog dnevnog unosa vitamina C
- 9% preporučenog dnevnog unosa mangana
- 5% preporučenog dnevnog unosa vitamina K
Uz to, aronija sadrži i folate, gvožđe, vitamine A i E i još mnogo, mnogo toga...
Postoji mnogo načina da upotrebite moćnu aroniju, a jedan od najjednostavnijih je sirup (sok) od aronije.
Recept za sok od aronije
Sastojci:
- 2 kilograma aronije
- 1 kilogram šećera
- 1 litar vode
- 1 limun
Priprema
- U veliku šerpu sipati vodu i dodati šećer, pa sačekati da proključa.
- Zatim ubaciti dobro oprane i očišćene aronije, pa sačekati da ponovo provri. Dok čekate, pritiskajte varjačom bobice da puste sok i puknu.
- Nakon ključanja, kuvajte još dva minuta, uz mešanje, pa sklonite sa vatre.
- Pošto se ohladi, sipajte u cediljku, pa ponavljajte sve dok se lepo ne ocedi tečnost.
- To sipajte opet u šerpu, pa kuvajte još 10 minuta.
- Sipajte sok od jednog limuna i dobro promešajte, pa krčkajte još minut.
- Vruć sok sipajte u sterilisane staklene flaše, pa zatvorite i ostavite da se potpuno ohladi.
- Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
( Glossy )