prhki kolačići

Mekane POSNE VANILICE gotove dok ste rekli "SLATKIŠ": Tajni sastojak daje im poseban šmek, a važno je i koji džem birate

Ovako pripremljene vanilice se tope u ustima, a najvažnije je da ih izvadite iz rerne u pravom trenutku

foto: Bada1, Shutterstock

Posni kolači mogu biti još lepši nego oni kojim obiluju mlekom i jajima, a to posebno važi za prave poslastičarke "klasike", kakvi su definitivno čuvene vanilice!


Ovaj sendvič-keks jedan je od omiljenih sitnih kolača na srpskim trpezama u danima praznika, na krsnim slavama, proslavama razne vrste, a uvek je lepo videti ih na dezertnom tanjiriću kao slatkiš uz kafu. Bez ikakvog povoda!


Da bi vam vanilice bile još ukusnije, obavezno im dodajte 100 grama mlevenih oraha i nikad vam ih neće biti dosta. Iako je dopušteno koristiti bilo koji džem, imajte u vidu da su naše bake bile u pravu: nema lepših vanilica od onih sa džemom od kajsije...

 

Posne ili mrsne, vanilice su uvek dobra idejafoto: Stefan foto video, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 1 kg brašna
  • 250 ml ulja
  • 250 grama stonog margarina
  • 250 grama šećera u prahu + još za valjanje
  • 1 limun
  • 2 kesice vanililin šećera
  • 100 grama oraha
  • džem po ukusu

 

Priprema

  1. Umutite margarin, ulje i šećer u prahu dobro, dok ne dobijete finu penu.
  2. Koru limuna sitno izrendajte, pa iscedite njegov sok i sve to dodajte.
  3. Umešajte orahe i vanililin šećer, pa dodajte brašno malo po malo, uz neprestano mešanje.
  4. Kada dobijete testo koje nije previše tvrdo, razvucite ga oklagijom i vadite rakijskim čašicama ili modlom krugove.
  5. Ređajte po plehu, obloženom papirom za pečenje, pa pecite najviše 10 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite pre nego što keksići promene boju.
  6. Mažite na jednu stranu keksića džem, pa preklopite drugim keksom, kao sendvič.
  7. Valjajte u šećeru u prahu.