Ne morate da se odreknete omiljenog ukusa ako postite. Evo i kako.
Koh je mnogima omiljena asocijacija na detinjstvo, a njegov sočan ukus se ne zaboravlja tako lako.
Prepoznatljivog ukusa ne morate da se odreknete ni dok ste na postu, zato vam danas donosimo recept za posni koh.
Umesto mleka možete da koristite kiselu vodu, a ukoliko ne volite biljna mleka koja bi trebalo da se iskoriste za preliv, onda možete koristiti običnu vodu.
Sastojci:
- 750 ml kisele vode
- 500 gr brašna
- 450 ml ulja
- 300 gr griza
- 100 gr sekanih badema
- 1 kašičica cimeta
- 100 gr suvog grožđa
- 100 gr seckanih oraha
- 1 prašak za pecivo
- 200 gr šećera (može i smeđi) - za preliv
- 1 kesica vanilinog šećera - za preliv
- 250 ml bademovog mleka - za preliv (može i voda)
- Crna čokolada - po želji
- Mleveni badem - po želji
- Med - po želji
Priprema:
Prvo pomešajte griz, brašno, seckane orahe i bademe, cimet, suvo grožđe i prašak za pecivo.
Kada sve izmešate, dodajte kiselu vodu i ulje i još mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Ulijte smesu u pleh koji je obložen papirom za pečenje.
Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni, a kad stavite kolač smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite ga 30 do 40 minuta.
Sirup odnosno preliv ćete napraviti tako što ćete pomešati sve sastojke i kuvati dok ne proključa, a onda preliti ispečen kolač.
Kada se ohladi, poslužite ga.
Po želji, koh možete da pospete mlevenim bademom ili istopljenom čokoladom ili pak medom.