Jedno od omiljenih slatkih uživanja kod mnogih Srba je lenja pita, a sada imate priliku da probate i njenu posnu verziju
Ukoliko volite ukus pečenih jabuka i lenja pita se često nađe na vašem meniju sigurno vam teško pada što tokom posta ne možete da uživate u njenom savršenom ukusu.
Ipak, ne treba da očajavate, jer su iskusne domaćice mislile i o danima posta, pa su se potrudile da smisle recept za lenju pitu koji u sebi nema ni jedan od sastojaka životinjskog porekla.
Sada imate priliku da uživate u posnoj varijanti lenje pite, a recept je tu pred vama, zato papir u ruke i zapišite ga, jer ćete ga često praviti.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 200 g pire krompira
- 150 g šećera
- 120 g ulja
- kašičica sode bikarbone
- malo džema
- 500 g jabuka
- malo seckanih oraha
Priprema:
Pomešati 300 g brašna, 200 g pire krompira, 150 g šećera, 120 g ulja, kašičicu sode bikarbone, pa se to brzo zamesiti. Nakon što se dobije lepa konzistentna smesa podeliti je na dva dela.
Prvi deo razviti u podmazan pleh, premazati džemom, posuti seckanim ili rendanim jabukama i malo seckanih oraha.
Pokriti drugom polovinom testa, iseći na kocke i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Nakon pola sata proverite čačkalicom da li je testo pečeno tako što ćete u njega zabosti i izvaditi čačkalicu. Ako se testo ne lepi za čačkalicu pečeno je, ako se lepi ostavite ga da se dopeče još malo.
Nakon što je pečeno iseckati na kockive i posuti prah šećerom.