zapišite ga

Omiljeni SRPSKI DEZERT od sada možete jesti i u vreme POSTA: Starinski recept za POSNU LENJU PITU koja se topi u ustima

Jedno od omiljenih slatkih uživanja kod mnogih Srba je lenja pita, a sada imate priliku da probate i njenu posnu verziju 

foto: Shutterstock / MoDaVi Art

Ukoliko volite ukus pečenih jabuka i lenja pita se često nađe na vašem meniju sigurno vam teško pada što tokom posta ne možete da uživate u njenom savršenom ukusu

 

Ipak, ne treba da očajavate, jer su iskusne domaćice mislile i o danima posta, pa su se potrudile da smisle recept za lenju pitu koji u sebi nema ni jedan od sastojaka životinjskog porekla.

 

Sada imate priliku da uživate u posnoj varijanti lenje pite, a recept je tu pred vama, zato papir u ruke i zapišite ga, jer ćete ga često praviti.

 

 

Sastojci:

 

  • 300 g brašna
  • 200 g pire krompira
  • 150 g šećera
  • 120 g ulja
  • kašičica sode bikarbone
  • malo džema
  • 500 g jabuka
  • malo seckanih oraha
  •  
Recept za najukusniju posnu lenju pitu koju ste ikada probali foto: Shuttersrock / Herceg Andras

Priprema:

 

Pomešati 300 g brašna, 200 g pire krompira, 150 g šećera, 120 g ulja, kašičicu sode bikarbone, pa se to brzo zamesiti. Nakon što se dobije lepa konzistentna smesa podeliti je na dva dela.

 

Prvi deo razviti u podmazan pleh, premazati džemom, posuti seckanim ili rendanim jabukama i malo seckanih oraha. 

 

Pokriti drugom polovinom testa, iseći na kocke i peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko pola sata. Nakon pola sata proverite čačkalicom da li je testo pečeno tako što ćete u njega zabosti i izvaditi čačkalicu. Ako se testo ne lepi za čačkalicu pečeno je, ako se lepi ostavite ga da se dopeče još malo.

 

Nakon što je pečeno iseckati na kockive i posuti prah šećerom.