Budi čula

Najbolji RECEPT ZA VASINU TORTU: Omiljena srpska poslastica sa kojom nema greške - savršen spoj oraha i kremastog fila

Ova torta predstavlja raj za sva čula 

foto: Shutterstock

Nekada su postojale torte koje su bile obavezan deo svake praznične trpeze. Među njima je i čuvena Vasina torta bez koje nekada nije moglo da prođe ni jedno slavlje.

 

Idealna je za svečani ručak za predstojeće praznike, a uz ovaj recept sigurno će vam uspeti u ukoliko nemate previše iskustva u kuhinji.

 

 

Sastojci:

 

Kora:

 

  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika brašna

 

Fil:

 

  • 300 g mlevenih oraha
  • 50 ml mleka
  • 150 g prah šećera
  • 1 kora i sok od pomorandže
  • 5 štangli crne čokolade
  • 200 g putera
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera

 

Recept za najlepšu Vasinu tortufoto: Shutterstock / rom_olik

 

Šlag:

 

  • 15 kašika šećera
  • 1 šoljom vode
  • 4 belanceta

 

Priprema:

 

Za koru mikserom umutiti belanca, pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete šerpu neće ispasti iz nje.

 

Dodati žumanca, jedno po jedno, sjedini ti ih, a zatim dodati brašno i orahe, pa i njih lagano ručno izmešati vodeći računa da šne što manje splasne. Obložiti kalup za tortu prečnika 26cm papirom za pečenje sipati šne, i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 15-20 minuta. Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju naneti sok od jedne pomorandže.

 

Starinska torta koju svi obožavajufoto: Shutterstock / Mapa kulture

 

Za fil orahe potopiti u dobro zagrejano mleko, pošećeriti prah šećerom po ukusu, a zatim dodati puter i sve dobro sjediniti. Dodati 5 štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne pomorandže. Zasebno penasto umutiti 4 žumanca sa 4 kašike šećera, pa ih izmešati sa smesom od oraha.

 

Ovim filom filovati koru. Za šlag ušpinovati 15 kašika šećera sa šoljom vode, a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 belanaca, uz neprekidno mešanje dok se masa ne ohladi. Premazati preko torte i ukrasiti po želji.