obavezno na trpezi

Simbol su MEDENOG i dugog braka: Posni MLADENČIĆI bez kojih proslava Mladenaca nije potpuna (RECEPT)

Kako se pravi slatko pecivo koje se tradicionalno pravi na Mladence?

Posni mladenčići sa medom za Mladencefoto: Creative Family, Shutterstock

Praznik Mladenci obeležava se 22. marta, a obeležen je uspomeni na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih 320. godine.


Pošto su svi mučenici bili mladići, u narodu se ovaj praznik slavi kao dan mladih supružnika, koji primaju goste na Mladence i dobijaju poklone.


Običaj je da se na Mladence prave kolačići od pšeničnog brašna po imenu mladenčići, koji su simbol dugog, berićetnog i slatkog braka, a oni se premazuju medom i služe gostima na praznik.


Budući da su Mladenci uvek tokom Uskršnjeg posta, ova poslastica se uglavnom priprema posna, a ovo je najjednostavniji recept.

 

Kako se prave mladenčići?


Sastojci:

 

  • pola kilograma brašna
  • 25 grama svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • malo soli
  • malo meda
  • mlaka voda po potrebi

 

Slatke krofnice mladenčići sa medom za Mladencefoto: sandra.zivkovic, Shutterstock

Priprema

  1. U vrlo malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašikom šećera, pa ostaviti da odstoji deset minuta.
  2. Zatim postepeno dodavati brašno i ulje i malo mlake vode dok ne dobijete fino i glatko testo.
  3. Ostaviti da odstoji pola sata.
  4. Razvući testo oklagijom, pa vaditi modlicom ili čašom kao krofnice krugove testa, pa ređati po podmazanom plehu. Trebalo bi da ima dovoljno testa za 40 mini-krofni.
  5. Ostaviti da odstoji još pola sata.
  6. Izbockati čačkalicom na nekoliko mesta, premazati uljem neposredno pred pečenjem, pa peći u rerni zagrejanoj na 160 stepeni dok ne bude gotovo.
  7. Kad se prohladi, premazati medom.