Kako se pravi slatko pecivo koje se tradicionalno pravi na Mladence?
Praznik Mladenci obeležava se 22. marta, a obeležen je uspomeni na stradanje četrdeset Mučenika Sevastijskih 320. godine.
Pošto su svi mučenici bili mladići, u narodu se ovaj praznik slavi kao dan mladih supružnika, koji primaju goste na Mladence i dobijaju poklone.
Običaj je da se na Mladence prave kolačići od pšeničnog brašna po imenu mladenčići, koji su simbol dugog, berićetnog i slatkog braka, a oni se premazuju medom i služe gostima na praznik.
Budući da su Mladenci uvek tokom Uskršnjeg posta, ova poslastica se uglavnom priprema posna, a ovo je najjednostavniji recept.
Kako se prave mladenčići?
Sastojci:
- pola kilograma brašna
- 25 grama svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašike ulja
- malo soli
- malo meda
- mlaka voda po potrebi
Priprema
- U vrlo malo mlake vode razmutiti kvasac sa kašikom šećera, pa ostaviti da odstoji deset minuta.
- Zatim postepeno dodavati brašno i ulje i malo mlake vode dok ne dobijete fino i glatko testo.
- Ostaviti da odstoji pola sata.
- Razvući testo oklagijom, pa vaditi modlicom ili čašom kao krofnice krugove testa, pa ređati po podmazanom plehu. Trebalo bi da ima dovoljno testa za 40 mini-krofni.
- Ostaviti da odstoji još pola sata.
- Izbockati čačkalicom na nekoliko mesta, premazati uljem neposredno pred pečenjem, pa peći u rerni zagrejanoj na 160 stepeni dok ne bude gotovo.
- Kad se prohladi, premazati medom.
( Glossy )