važan dan

I kolačići MLADENČIĆI i određeno povrće: Evo šta se MORA naći na stolu kada se obeležavaju MLADENCI

0

Praznik Mladenci obeležavaju parovi koji su u prvoj godini braka.

foto: Daria Dobrovolska/Shutterstock
foto: Daria Dobrovolska/Shutterstock

Na Mladence postoji običaj da žene ustanu rano i naprave 40 kolačića premazanih medom, koji se nazivaju mladenčići, a simbolizuju dug i srećan život.


Tog dana, mladenci primaju goste u svoj dom i običaj je da ih posluže mladenčićima. Ovaj dan je povezan sa starim običajem darivanja mladih bračnih parova.

Smatra se da na Mladence treba da dođu svi oni koji su bili na svadbi, ali ipak običaj je sveden na najužu rodbinu i prijatelje. Praznik uvek pada u vreme posta, tako da i hrana mora biti prilagođena običajima. 


Praznik Mladenci je posvećen uspomeni na stradanje Svetih 40 vojnika koji su 320. godine, za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj zabrani. Ovog dana ne bi trebalo raditi u polju niti obavljati kućne poslove, jedino što je dozvoljeno jeste da mlada napravi mladenčiće.

 

Mladenčići
foto: Shutterstock

Takođe, venci koji se stavljaju na glave mladenaca na venčanje imaju veze sa verovanjem da su tri dana posle pogubljenja na glave mučenika spustili venci.

 

Kako objašnjava SPC, venci imaju trostruku simboliku: venci carski — svaki je čovek car u svom mikrokosmosu, svojoj kući; venci mučenički — u braku treba podnositi žrtve, i venci besmrtne slave u Carstvu Hristovom.

 

Mladenčići

 

Kolačići mogu biti različitog oblika, a stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na ovaj praznik je poželjno jesti med, zelje i kuvanu koprivu kako bi se pročistila krv, a jedan od običaja je i da se u kuću mladenaca ne dolazi bez poklona.

 

Recept: 

 

Sastojci: 

 

  • 600 g mekog brašna
  • 300 ml mlake vode
  • 45 g svežeg kvasca
  • 2 kašičice šećera
  • 1 kašičica soli
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • med za premazivanje 

 

Priprema:

 

U mlaku vodu staviti kvasac i šećer, ostaviti da nadođe, u drugu posudu dodati maslinovo ulje, so, nadošli kvasac i sa brašnom zamesiti testo. Sačekati 30 minuta da testo nadođe. 

Nakon toga, na pobrašnjenu površinu razvući testo oklagijom na 1cm debljina i modlom po želji vaditi krugove. Dobijene kolače pokriti krpom i sačekati da nadođu nekih 30 minuta. Stavite u rernu da se peče 20-25 minuta na 200 stepeni i nakon vađenja iz rerne premazati ih medom. 

 

Praznik Mladenci se smatra i početkom proleća.

 

 

makonda-tracker