važan deo prevencije

6 razloga da danas skuvate ČAJ OD CRNOG LUKA: Ovo je samo deo njegovih SUPERMOĆI, a može da se koristi na bezbroj načina

U čaju, salati ili kao deo nekog jela, crni luk se pokazao veoma korisnim, a ovo su neka od dejstava njegovih sastojaka

Čaj od crnog lukafoto: Whiteaster, Shutterstock

Crni luk spada u najzastupljenije povrće uz srpskoj kuhinji i gotovo da je nezamisliv kvalitetan i bogat ručak bez sitno iseckane i dinstane glavice crnog luka, zar ne?


Takozvani obični luk – Allium cepa – dvogodišnja je zeljasta biljka iz roda Allium i koristi se mahom kao začin i u pripremi raznih salata, a spada u najstarije i najotpornije vrste baštenskog povrća na svetu.


Veruje se da je crni luk zastupljen u ljudskoj ishrani više od 7.000 godina, a u različitim oblicima se koristi na svim kontinentima!


Očigledno je da je crni luk vrlo hranljiv i da ima mnoge prednosti po zdravlje, a proteklih godina sve je popularniji čaj od crnog luka.

 

Crni luk ima brojna korisna jedinjenjafoto: Shutterstock / NUM LPPHOTO

Kako se pravi čaj od crnog luka?


Sastojci:

 

  • 2 šolje vode
  • glavica luka s ljuskom (isečena na četvrtine)
  • 2 kašike meda

 

Priprema

  1. Sipajte vodu u šerpicu i zagrejte do ključanja, pa dodajte luk, smanjite na tihu vatru i pustite da se kuva sat vremena. Zatim procedite tečnost.
  2. Ukoliko zaslađujete čaj medom, sačekajte da se ohladi jer ovaj prirodni zaslađivač gubi svojstva u vreloj vodi.

Uz to, obavezno ga jedite sirovog kad god ste u prilici, recimo u salatama, a postoji i mnogo recepata na bazi crnog luka.

 

Kako navodi medicinska platforma Healthline, crni luk ima brojna impresivna dejstva, a ovo su samo neka od njih.

 

Crni i beli luk obiluju antioksidansimafoto: Timmary, Shutterstock
  • Obiluje hranljivim materijama


Crni luk je niskokalorična namirnica, a jedna glavica srednje veličine sadrži samo 40 kalorija, uz značajne doze nutrijenata.


Kako navodi baza podataka FoodData Central, američkog Ministarstva poljoprivrede, 100 grama sirovog crnog luka sadrži:

 

  • 40 kalorija
  • 1,1 grama proteina
  • 1,7 grama vlakana
  • 9,34 grama ugljenih hidrata
  • 0,1 gram masti
  • 7,4 mg vitamina C
  • 24 mg kalcijuma
  • 0,21 mg gvožđa
  • 10 mg magnezijuma
  • 29 mg fosfora
  • 146 mg kalijuma
  • 4 mg natrijuma


Uz to, u njemu se nalaze cink, bakar, mangan, selen, tiamin, niacin, riboflavin i još mnogo, mnogo toga...

 

  • Može da deluje blagotvorno na zdravlje srca

 

Crni luk sadrži antioksidanse i protivupalna jedinjenja, a Healthline navodi da ona mogu da snize nivo triglicerida i holesterola u krvi, inače poznatih faktora rizika.


Ovaj platforma dodaje da antizapaljensko svojstvo može da pomogne i u snižavanju krvnog pritiska i zaštiti od tromba.


Kvercetin je flavonoidni antioksidans koji je u crnom luku prisutan u visokim koncentacijama, a studija objavljena 2020. u naučnom magazinu ACS Omega pokazala je da i on može da snizi faktore rizika za nastanak oboljenja srca, kao što je povišen pritisak.

 

  • Sadrži antikancerogena jedinjenja

 

Konzumiranje povrća iz roda Allium, kao što su crni i beli luk, povezuje se s nižim rizikom za razvoj pojedinih vrsta kancera, kao što su rak želuca i creva. Pregled 26 studija , objavljen u listu Molecular Nutrition & Food Research 2015. godine, pokazao je da su ljudi koji su konzumirali viuše luka imali 22% niži rizik da dobiju dijagnozu raka želuca, u odnosu na one koji su ga jeli manje.

 

Crni luk je niskokalorična namirnicafoto: nnattalli/Shutterstock

Ovo svojstvo luka povezuje se sa sumpornim jedinjenjima i flavonoidima u ovakvom povrću.

 

  • Može da pomogne u kontroli šećera u krvi

 

Kako piše medicinska plaftorma Healthline, crni luk može posebno da bude koristan ljudima koji imaju (pred)dijabetes.


Starija studija, koju su 2010, sproveli sudanski stručnjaci i objavili u listu Environmental Health Insights, pokazala je da su ljudi sa dijabetesom tipa 2 smanjili nivo šećera u krvi nakon četvoročasovnog posta kada bi konzumirali 100 grama sirovog luka.


Uz to, antidijabetičko dejstvo imaju i pojedina jedinjenja u crnom luku, kao što su kvercetin i sumporna jedinjenja.

 

 

  • Može da poboljša gustinu kostiju

 

Studija u kojoj su učestvovale 14 žene srednjih godina i u postmenopauzi pokazalo je da su one koje su dnevno konzumirale 100 mililitara soka od crnog luka tokom osam nedelja imale poboljšanu mineralnu gustinu kostiju i antioksidativnu aktivnost, u poređenju s kontrolnom grupom.

 

crni luk spada u povrće najduže zastupljeno u ljudskoj ishranifoto: Bondar Illia/Shutterstock
  • Ima antibakterijsko dejstvo

 

Korejski naučnici utvrdili su u studiji objavljenoj 2018, u magazinu Journal of Food and Drug Analysis da crni luk može da pomogne kod potencijalno opasnih baterija kao što su Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Bacillus cereus.


Veruje se da luk to duguje svojim korisnim biljnim jedinjenjima, među kojima je kvercetin, koji je posebno efikasan u suzbijanju rasta bakterija.