prste da poližete!

Bez mleka i jaja, mekane kao PAMUK: POSNE KROFNE koje svima uspevaju, a gotove za tili čas

Kako se prave najukusnije i sočne veganske ili posne domaće krofne?

Za mekane krofne vam ne trebaju ni jaja ni mlekofoto: Ingrid Balabanova, Shutterstock

Ukoliko se pridržavate pravoslavnog Uskršnjeg posta ili praktikujete vegansku ishranu, ovaj recept za posne krofne biće baš po vašem ukusu.

 

One su tako ukusne da gotovo da nema razlike u odnosu na mrsnu verziju, a ako pratite uputstvo korak po korak dobićete i mekano pecivo kog vam nikad nije dosta!

 

Sastojci:

 

  • pola kilograma brašna
  • 40 grama kvasca
  • 2,5 dl mlake vode
  • 2 kašike kristal šećera
  • 50 grama posnog margarina
  • šećer u prahu za posipanje
  • 2 kesice vanilinog šećera

 

Domaće krofne bez mleka i jaja, a jednako ukusne i mekefoto: Shutterstock / sherlesi

Priprema

  1. U malo mlake vode izmrvite kvasac, pa dodajte kašičicu šećera i razmutite, Pospite jednom kašičicom brašna i ostavite pokriveno na 10 minuta da se kvasac "aktivira".
  2. Potom dodajte ostatak šećera, vanilin šećer, margarin, pa vodu i na kraju brašno i dobro sve zamesite, pa ostavite da nadođe.
  3. Posle pola sata razvucite testo i vadite čašom, pa rastanjite još malo i ostavite nadođe još 10-ak minuta
  4. Pržite jednu po jednu krofnicu u zagrejanom biljnom ulju, s obe strane dok lepo ne porumene, pa ređajte po papirnom ubrusu da se ocedi višak masti.
  5. Kad se prohlade, pospite šećerom u prahu.