oduševićete se

Najmekanije kukuruzne kiflice savršene za doručak ili večeru: Recept po kojem su ih naše bake pravile decenijama

Ako želite ukusnu slanu ili slatku pikanteriju ovo je pravi recept za vas. 

foto: Shutterstock / Creative Family

Kiflice su jedno od omiljenih jela ljudi svih uzrasta. Mogu se praviti slatke i slane, a osim onih od belog brašna postoji i zdravija varijanta - od kukuruznog brašna.

 

Ukoliko želite da probate kukuruzne kiflice koje su gotove za tili čas evo jednog sjajnog receta.

 

Ove kiflice se brzo spremaju, a još brže nestaju sa tanjira. Na vama je da procenite da li želite slatke, slane ili prazne.

 

 

 

Sastojci:


Testo:

 

  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 200 ml mleka 
  • 2 kašičice šećera
  • 300 g kukuruznog brašna (sitnog)
  • 300 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 500 g običnog brašna
  • 150 ml suncokretovog ulja


Premaz:

 

  • 1 jaje
  • susam (po želji)

 

Najukusnije kukuruzne kiflice - recept foto: New Africa, Shutterstock

 

Priprema:

Izmrvljeni kvasac sa šećerom rastvoriti u toplom mleku i ostaviti 10 minuta da naraste. Zatim zamesiti testo tako što ćete kukuruzno brašno preliti ključalom vodom da omekša. Kada se malo prohladi dodati sve ostale sastojke i rastvoreni kvasac, pa zamesiti testo. Po potrebi dodajte još mleka, ali testo ne sme da bude lepljivo.


Nakon toga testo pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči. Kad testo naraste podeliti ga na 8 delova i svaki urolati u krug. Svaki krug isečete na 8 trouglova.


Na svaki trougao stavite fil po želji ili ga ostavite praznog i zarolajte. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se stoji oko 15 minuta.


Na kraju umutite jaje i njime premažite kiflice. Pospite sa malo soli ili susama.
Peći u zagrejanoj rerni na 190 °C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.