Ako želite ukusnu slanu ili slatku pikanteriju ovo je pravi recept za vas.
Kiflice su jedno od omiljenih jela ljudi svih uzrasta. Mogu se praviti slatke i slane, a osim onih od belog brašna postoji i zdravija varijanta - od kukuruznog brašna.
Ukoliko želite da probate kukuruzne kiflice koje su gotove za tili čas evo jednog sjajnog receta.
Ove kiflice se brzo spremaju, a još brže nestaju sa tanjira. Na vama je da procenite da li želite slatke, slane ili prazne.
Sastojci:
Testo:
- 1 kocka svežeg kvasca
- 200 ml mleka
- 2 kašičice šećera
- 300 g kukuruznog brašna (sitnog)
- 300 ml vode
- 1 kašika soli
- 500 g običnog brašna
- 150 ml suncokretovog ulja
Premaz:
- 1 jaje
- susam (po želji)
Priprema:
Izmrvljeni kvasac sa šećerom rastvoriti u toplom mleku i ostaviti 10 minuta da naraste. Zatim zamesiti testo tako što ćete kukuruzno brašno preliti ključalom vodom da omekša. Kada se malo prohladi dodati sve ostale sastojke i rastvoreni kvasac, pa zamesiti testo. Po potrebi dodajte još mleka, ali testo ne sme da bude lepljivo.
Nakon toga testo pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se udvostruči. Kad testo naraste podeliti ga na 8 delova i svaki urolati u krug. Svaki krug isečete na 8 trouglova.
Na svaki trougao stavite fil po želji ili ga ostavite praznog i zarolajte. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite da se stoji oko 15 minuta.
Na kraju umutite jaje i njime premažite kiflice. Pospite sa malo soli ili susama.
Peći u zagrejanoj rerni na 190 °C oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.