Pašteta od crvenog sočiva idealna je za sve koji vode računa o svojoj ishrani ili poste.
Crveno sočivo je jedan od najboljih izvora proteina.
Njegovim konzumiranjem povećavate vitalnost bubrega, rad srca i cirkulaciju, a osim što sadrži obilje proteina, crveno sočivo sadrži i dijetetska vlakna, vitamin B1, folnu kiselinu i minerale.
Takođe, ova namirnica je veoma bogata gvožđem, pa se preporučuje u ishrani svih ljudi, a pogotovo vegetarijanaca.
Zato vam danas predstavljamo recept za preukusni kremasti namaz od crvenog sočiva, koji sadrži visok udeo proteina, malo masti i kalorija te je fantastičan izbor za sve koji žele da povedu računa o svojoj ishrani ili za one koji poste.
Priprema se za 5 minuta, a kuva 15, što će reći da za 20 minuta imate pred sobom savršenu paštetu od crvenog sočiva.
Sastojci:
- 300 g (1 ½ šolje) crvenog sočiva
- 1 srednji luk
- 1 šargarepa
- 3-4 čena belog luka
- 1 kašika ulja ili 1 kašičica putera
- morska so, po ukusu
- peršun za ukras
- 1-2 prstohvata kurkume
Priprema
Stavite vodu u srednju šerpu, a kada proključa dodajte sočivo, iseckanu šargarepu, 2/3 iseckanog luka i morsku so.
Kuvajte oko 10 minuta,pa sklonite sa vatre.
Dodajte pasirani beli luk i ostavite da se ohladi 10 minuta.
Uklonite sav višak vode pomoću cediljke, pa prespite sadržaj u činiju.
U blenderu izblendajte sočivo i druge sastojke.
Kada postane kremasto, dodajte kurkumu, puter ili ulje i preostalu trećinu seckanog crnog luka.
Dobro izmešajte kašikom. Ukrasite seckanim peršunom i poslužite!