Ukoliko volite kremaste čokoladne kolače ovaj će vas osvojiti na prvi zalogaj
Poznato je da su Srbi narod koji veoma dobro zna da uživa u kulinarskim pikanterijama, a drugačije ništa nije ni kada su slatkiši u pitanju.
U moru raznih recepata izdvajaju se oni koji zauzimaju posebno mesto na porodičnoj trpezi, a kolač "Crnac bez jaja" godinama je jedan od najobožavanijih.
Osim što se brzo i lako pravi, ovaj kolač je takav da mu niko ne može odoleti. Ukoliko i vi želite da svoje ukućane obradujte preslatkim dezertom nakon porodičnog ručka evo recepta s kojim nećete pogrešiti.
Sastojci za kolač:
- 3 čaše jogurta
- 3 čaše brašna
- 1 čaša šećera
- 1 čaša ulja
- kesica sode bikarbone
- 3 kašike kakao praha
Sastojci za preliv:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 70 g margarina
- pola čaše mleka
- 3 kašike šećera
Priprema:
Pomešajte kakao, brašno, šećer i sodu bikarbonu, pa im dodajte jogurt i ulje. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
Pleh namažite uljem, pospite brašnom, pa ulijte smesu i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok se ivice kolača ne odvoje od pleha.
Kolač ostavite u plehu.
U šerpici rastopite margarin, dodajte mleko, šećer i čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vrućom glazurom prelijte kolač i ostavite par sati da upije. Secite na kocke i služite.