kremasto zadovoljstvo

Recept za tradicionalni srpski kolač neobičnog imena: Kako se pravi CRNAC BEZ JAJA, čokoladni kolač koji svima uspeva?

Ukoliko volite kremaste čokoladne kolače ovaj će vas osvojiti na prvi zalogaj 

foto: Shutterstock / IngridHS

Poznato je da su Srbi narod koji veoma dobro zna da uživa u kulinarskim pikanterijama, a drugačije ništa nije ni kada su slatkiši u pitanju.

 

U moru raznih recepata izdvajaju se oni koji zauzimaju posebno mesto na porodičnoj trpezi, a kolač "Crnac bez jaja" godinama je jedan od najobožavanijih. 

 

Osim što se brzo i lako pravi, ovaj kolač je takav da mu niko ne može odoleti. Ukoliko i vi želite da svoje ukućane obradujte preslatkim dezertom nakon porodičnog ručka evo recepta s kojim nećete pogrešiti.

 

 

Sastojci za kolač:

 

  • 3 čaše jogurta
  • 3 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • kesica sode bikarbone
  • 3 kašike kakao praha

 

Sastojci za preliv:

 

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 70 g margarina
  • pola čaše mleka
  • 3 kašike šećera

 

Kako se pravi kolač "Crnac bez brašna"?foto: devil's food kitchen/YouTube Printscreen

 

Priprema:

 

Pomešajte kakao, brašno, šećer i sodu bikarbonu, pa im dodajte jogurt i ulje. Sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine.

 

Pleh namažite uljem, pospite brašnom, pa ulijte smesu i pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok se ivice kolača ne odvoje od pleha.

 

Kolač ostavite u plehu.

 

U šerpici rastopite margarin, dodajte mleko, šećer i čokoladu, pa mešajte dok se sastojci ne sjedine. Vrućom glazurom prelijte kolač i ostavite par sati da upije. Secite na kocke i služite.