Italijanima je karabača jedno od omiljenih jela već stotinama godina.
Karabača je slatko-slana toskanska supa od luka napravljena od kuvanog crvenog luka i belog vina. Ova supa bogatog ukusa je zaista laka za pravljenje i veoma je ukusna, a servira se tostiranim hlebom.
Ovaj recept datira još iz vremena renesanse. Kako pričaju Italijani, to je bila omiljena supa Leonarda da Vinčija. Pravi se od sporo kuvanog crvenog luka, povrća, cimeta i malo mlevenih badema.
Tokom godina recept je malo prilagođavan modernijm ukusima i danas ima više verzija. Mi vam predstavljamo jedan od onih koji važi za najukusnije.
SASTOJCI
- Luk - možete koristiti beli ili crni luk, ali verujte nam - ovde je najbolje da uzmete crveni
- Cimet - četrvtina kašičice
- Temeljac - od povrća se koristi tradicionalno, ali možete koristiti i pileći
- Belo vino - najbolje je suvo italijansko belo vino
- Parmezan - ne više od jedne kašike
PRIPREMA
Ogulite i odrežite krajeve luka i isecite ih na pola. Luk sitno iseckajte što tanje možete.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom, dubokom loncu. Dodajte luk i promešajte da se premaže uljem, dodajte prstohvat soli i kuvajte luk veoma polako na slaboj vatri dok ne omekša i ne raspadne se. Za to je potrebno oko 45 minuta.
Nakon kuvanja, dodajte sirće, vino, prstohvat cimeta i crni biber. Pustite da se krčka dok ne ispari polovina količine vina.
Dodajte temeljac i lovorov list i dinstajte 30 minuta. Poslužite sa parčetom prepečenog ili pečenog hleba sa otopljenim parmezanom.