Čemberlen torta spada u one slatkiše koji će vas osvojiti nakon prvog zalogaja.
Ako volite čokoladu i ako volite orahe - ovo je savršena poslastica za vas. Čemberlen torta predstavlja mešavinu dva svima dobro poznata slatkiša - reforme i grilijaša.
Ovaj recept može biti praktičan za ako želite da se zasladite sa porodicom, ali i ako obeležavate neku svečanu priliku pošto, osim što ima savršen ukus, i izgleda veoma elegantno.
SASTOJCI
- Belance x6
- Šećer oko 150g
- Mleveni orasi oko 150g
- Prezle jedna kašika
- Kore duplo pakovanje
FIL
- Čokolada za kuvanje oko 50g
- Vanilin šećer oko 50g
- Mleko oko 400ml
- Gustin 4-5 kašika
- Žumance x12
- Šećer 12 kašika
- Maslac oko 400g
GRILIJAŠ
- Lešnik oko 250g
- Šećer oko 250g
PRIPREMA
Počnite da mutite belanca, u koja ćete s vremena na vreme postepeno dodavati šećer. Zatim umešajte i i orahe i prezle. Nakon toga sipajte sve u pleh, koji bi trebalo obložiti papirom za pečenje. Pecite u rerni na oko 200 stepeni nekih 15-20 minuta,. Kad pripremite i umutite, ponovite ceo proces za drugu koru. Kad se sve ohladi, kore presecite na pola.
Umutite žumance i šećer sa gustinom i u to sipajte malo mleka. Onbo što ostane uz 3-4 kašike šećera staviti bi trebalo da provri, ali na nižoj temperaturi. Nakon toga doajte masu sa žumacima i pripremite fil na klasičan način. Nakon što sklonite sve sa šporeta, dodajte čokoladu i mešajte sve dok se ne otopi. Fil bi trebalo da se ohladi, nakon čega ga pomešajte sa maslacom.
Lešnike i šećer staviti u posudu i kuvati sve dok se šećer ne otopi. Zatim sve to sipati na papir za pečenje i ostaviti da se skroz stegne i ohladi. Masu koju dobijete istucaajte, ali pazite da ne bude suviše sitno kako bi u masi ostali komadi grilijaša.
Fil i grilijaš podelite na četiri dela. Koru premažite delom fila i delom usitnjenog grilijaša. Na to staviti drugu koru i ponoavljate postupak sve dok imate materijala. Pre nego što sve bude spremno za konzumiranje, neophodno je i da se dobro ohladi.