uz džem neodoljive

Nećete ni primetiti da nemaju ni jaja, ni mleko: Najbolji recept za POSNE PALAČINKE koje ćete praviti i kada ne postite

Uskoro počinje veliki uskršnji post, a to ne znači da morate da se odreknete svog omiljenog slatkiša - palačinki 

foto: Shutterstock / Deniss Grigorjevs

Ako volite da postite, bilo iz verskih ili nekih drugih razloga, znate da to zahteva od vas da se odreknete svih namirnica životinjskog porekla.

 

Zbog toga ljudi često odustaju od posta, a danas je sve toliko dostupno od namirnica u posnom obliku, da postiti nikad nije bilo lakše.

 

Za sve ljubitelje posta i palačinki imamo sjajnu vest - ovo je super recept za posne palačnike, koje se apsolutno ni po čemu ne razlikuju od onih mrsnih. Toliko su ukusne i mekane da ćete ih praviti čak i kada ne postite.

 

 

Potrebno je:

 

  • 1 l tople vode
  • 500 g brašna
  • 1,5 kašika šećera
  • 8 kašika ulja
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • dva prstohvata soli

 

Najukusnije posne palačinke - recept foto: Shutterstock / Helena Zolotuhina

 

Priprema:

 

U brašno umešati sastojke pa dodati vodu. Sve izmešati ručno žicom za mućenje i peći u teflonskom tiganju. Pre pečenja svake palačinke sipajte kap - dve ulja.

 

Od ove mere se dobije oko 20 palačinki, zavisno od toga koliko testa stavljate. Može da se desi da budu malo krute nakon pečenja, ali sve što treba da uradite jeste da ih ostavite da odstoje 15 minuta nenamazane ispod najlonske kese, pa će se fino omekšati.