Vanilice su omiljeni kolač mnogih generacija, a da biste došli do dobro poznatog ukusa, treba da znate sledeće tri stvari.
Vanilice su starinski kolač koji se danas smatra jednim od omiljenih u svim generacijama.
Naziv za ovaj kolač je nastao mešavinom dve reči iz vremena Austrougarske, vanili grancle ili venčići od vanile.
Do danas je ovaj kolač ostao među onima koji vraćaju u detinjstvo, a svi koji žele da spremaju vanilice moraju da znaju da se ovaj kolač pravi isključivo sa mašću.
Osim toga, veoma je važno da testo ostavite malo da odstoji, kao i da ih pečete na umerenoj i tihoj vatri.
U nastavku vam predstavljamo recept za najukusnije vanilice koje se tope u ustima.
Sastojci:
- 200 g masti
- 3 kašike šećera
- 1 jaje + 1 žumance
- sok od 1/2 limuna
- kora od 1 limuna
- 450 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 250 g omiljenog džema, najbolje od šljive/kajsije/šipka
Priprema:
Umutiti mast i šećer, pa dodati jaje i žumance, sok od polovine limuna i sitno narendanu koru od jednog limuna.
Potom dodati brašno i zamesiti testo. Ostaviti testo da malo odmori, pa onda razvući testo na radnoj površini.
Modlama vaditi vanilice i ređati ih na pleh i peći u plehu koji ste prethodno premazali mašću i u rerni koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni.
Vanilice peći dok ne porumene.
Kada se ohlade, vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom.
A onda kolač uvaljati u smesu vanilin šećera i šećera u prahu.
Kada iskoristite sve kolače i napravite vanilice, uživajte u ukusu.