Isprobajte stari recept naših baka i uživajte u dobro poznatom ukusu.
Domaće krofne nas uvek asociraju na detinjstvo i naše bake koje su ih uvek s puno ljubavi spremale.
Koliko god godina da imate, krofne nikada nećete prevazići, a ukoliko imate decu, ovo im je sigurno omiljena poslastica.
Sastojci:
- 1 kg brašna (tip 400 meko)
- 600 ml mleka
- 1 pakovanje kvasca (50 g)
- 3 ravne kašike masti (ili zejtina)
- 4 ravne kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice šećera za kvasac
- 2 žumanca
Priprema:
- U mlako mleko izdrobite kvasac, sipajte dve kašičice šećera i ostavite da nadođe. Potom u vanglici mutite dva žumanca, dodajte u to mast, šećer, so i na kraju kvasac.
- U smesu postepeno dodajte brašno i mešajte. Zamesite testo sve dok vam se ne lepi za ruke, pa ga ostavite oko pola sata da nadođe.
- Nakon što naraste, ponovo ga premesite i razvucite na debljinu manju od 1cm.
- Kada čašom izvadite krofne, ostavite svaku sa strane da odstoji oko pet minuta. Krofne stavljajte u vrelo ulje i obratite pažnju da vam ona strana koja je bila na stolu, bude gore dok se prži.
- Pospite ih prah šećerom i uživajte u pravom domaćem ukusu.
( Glossy )