Idealno slatko posluženje za Dan zaljubljenih ili bilo koju drugu posebnu priliku pravi se vrlo jednostavno
Plišane torte su prave zvezde svečanih trpeza u Americi, gde se obično prave za Božić i Novu godinu, a jednako su popularne i za Dan zaljubljenih.
Kolač inspirisan ovom raskošnom poslasticom veoma je dekorativan, a njegov ukus je božanstven. Sve što je potrebno jeste da odvojite malo vremena i ljubavi i, uz dodatak detalja u obliku srca, dobićete slatkiš koji se pamti. Pored njega, dodatni poklon vam ne treba!
Sastojci:
za koru
- 180 grama brašna
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica kakao praha
- na vrh kašičice soli
- 60 grama margarina na sobnoj temperaturi
- 150 grama šećera
- 120 ml ulja
- 2 jajeta na sobnoj temperaturi
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1/2 kašičice belog sirćeta
- tečna ili gel crvena boja za hranu
- 120 ml slatke pavlake
za glazuru
- 220 grama punomasnog krem sira na sobnoj temperaturi
- 90 grama margarina
- 250-300 grama šećera u prahu
- 1 kašika ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Priprema
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
U velikoj činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, kakao i so, pa sklonite sa strane.
U drugoj činiji pomešajte margarin i šećer, pa ih dobro umutite dok se ne sjedine. Zatim dodajte ulje, žumanca, ekstrakt vanile i sirće i mutite još dva minuta.
Postepeno dodajte suve sastojke, naizmenično sa slatkom pavlakom. Na kraju umutite i željenu količinu crvene boje za hranu, pa mešajte dok se ne sjedini.
Odvojeno umutite belanca dok ne dobijete sneg, pa dodajte u testo.
Pecite oko 20-45 minuta, dok ne bude gotovo. Kad se ohladi, isecite u obliku srca ili na kocke, pa pravite glazuru.
U velikoj posudi mikserom umutite krem sir i margarin dok ne dobijete glatku smesu, pa sipajte i šećer u prahu, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Nastavite da mutite dok ne postane kremasto, a ako je glazura previše retka dodajte još šećera, odnosno još soli ako je preslatka. Pazite da bude mekana, a ne tečna.
Na komad isečenog biskvita namažite glazuru i preklopite drugim parčetom, kao da pravite sendvič. Ponavljajte dok ne utrošite materijal.
Ostatak glazure stavite preko komada i pospite šarenim mrvicama.