simboli lepote kroz vreme

Upoznajte najlepšu "BRKATU PRINCEZU": 13 muškaraca se zbog nje UBILO, bila je prva Iranka koja je SVIRALA KLAVIR

Ideali lepote su se menjali kroz godine, a verovatno niko od vas ne može da pretpostavi koliko velika ta promena može da bude.

foto: Printscreen Youtube / Let Me Know

Ona je bila žena zbog koje se čak 13 muškaraca ubilo, druge žene su je mrzele, a ipak, danas je samo jedna od najfotografisanijih zbog velike ljubavi njenog oca prema ovoj umetnosti.

 

Nasir el Din Šah Kadžar bio je persijski šah koji je vladao tokom 19. veka, a između ostalog ostaće upamćen po neverovatnom broju žena, u haremu je imao čak 84, a na to i desetak zvaničnih supruga.

 

Šah je imao čak 21 dete, a samo jedno od njih mu je bilo omijeno. Princeza Fatemah Kanum Esmet al-Dovleh je bila očeva mezimica i najlepša od sve šahove dece, iako vam je možda teško da poverujete u to.

 

Dugo je šah tražio dostojnog muža za svoju mezimicu, navodno se 13 mladića ubilo jer ih je ona odbila, ali se smatra da ovo nije istina. Princeza je veći deo vremena porovodila u haremu sa ostalim ženama, pa je teško moguće da je imala komunikaciju sa toliko muškaraca. 

 

foto: Printscreen Youtube / Let Me Know

Kada čujete da je neka princeza najlepša na svetu, verovatno ne zamišljate nisku, krupniju i ženu sa brkovima kao simbol te lepote. Na prvi pogled se čini da gledate muškarca, a ne ženu, a princezine spojene obrve su još jedan njen zaštitni znak. Malo je reći da su i tada Evropljanke i ceo zapadni svet bili šokirani.

 

Ipak, sve ovo su bili simboli lepote u Iranu tokom 19. veka, smatralo se da je žena lepša što je punija, a ako je jaka i dlakava, onda je to pravi simbol lepote, naročito kod žena iz vladajuće dinastije.

 

Supruga izvesnog belgijskog poslanika 1877. godine upoznala je pricezu Esmet i nakon toga u svom dnevniku zapisala da je “zgrožena”.

– Iznad njene gornje usne princeza ima jasno vidljive crne brkove koji joj daju muškobanjast izgled – zapisala je Evropljanka i Esmet još na nekoliko mesta u dnevniku oslovila kao “brkata princeza”.

 

Ljubav prema fotografiji joj je preneo otac, a Esmet je bila i prva Iranka koja je naučila da svira klavir. Na kraju je njen otac pronašao pravu priliku za svoju ćerku, pa se tako princeza udala za sina jednog iranskog plemića, Dust Muhamad Kana, a o njenom daljem životu se ne zna mnogo detalja.

 

foto: Printscreen Youtube / Let Me Know

Poznato je da je u braku dobila petoro dece, a preminula je sa samo 31 godinom i sahranjena je pored svog oca.