Jela od mesa su, znamo već, omiljena među našim narodom. Za današnji ručak smo odlučili da napravite omiljene kuglice od mlevenog mesa i da svim čulima uživamo u njihovom ukusu.
Kada je u pitanju mleveno meso, ćufte predstavljaju jedno od omiljenih jela u većini porodica.
Mogu da se pripremaju na nekoliko načina, ali isto tako mogu da se i služe uz različite priloge, a nama omiljeni su pire krompir i testenina.
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 glavica crnog luka
- 3 češnja belog luka
- 2 kašičice vegete
- 1 kašika ulja za smesu + malo ulja za sos
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 2 kašičice slatke mlevene paprike
- 2 kašike prezli
- 500 ml pasiranog soka od paradajza
- voda
- 3 kašike brašna
- 1 kašika šećera
Priprema:
Umeštajte meso, jaje, crni i beli luk, vegetu, ulje, so i biber, mlevenu papriku i prezle i napravite jednu kompaktnu smesu. Činiju prekrijte providnom folijom i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.
Nakon toga, izvadite činiju iz frižidera i oblikovati loptice željene veličine.
U jednom većem tiganju propržiti na tihoj vatri malo ulja i brašno, potom dodati više od polovine paradajz sosa. Polako mešati i dodavati vodu do željene gustine sosa, pa dodati začine.
Kada sos proključa, stavljati jednu po jednu ćuftu i smanjiti temperaturu. Kada se to ukrčka, dodati preostali deo paradajz soka.
Ćufte kuvati otprilike 40 minuta.