uz pire ili testeninu?

Ukusan i zasitan ručak gotov za 40 minuta: Najsočnije ĆUFTE koje ćete skoro probati (RECEPT)

Jela od mesa su, znamo već, omiljena među našim narodom. Za današnji ručak smo odlučili da napravite omiljene kuglice od mlevenog mesa i da svim čulima uživamo u njihovom ukusu.

Ćufte mogu da se služe i uz pire krompir i uz testeninu.foto: Shutterstock/5PH

Kada je u pitanju mleveno meso, ćufte predstavljaju jedno od omiljenih jela u većini porodica.

 

Mogu da se pripremaju na nekoliko načina, ali isto tako mogu da se i služe uz različite priloge, a nama omiljeni su pire krompir i testenina.

 

Sastojci: 

 

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 češnja belog luka
  • 2 kašičice vegete
  • 1 kašika ulja za smesu + malo ulja za sos
  • so po ukusu
  • biber po ukusu
  • 2 kašičice slatke mlevene paprike
  • 2 kašike prezli
  • 500 ml pasiranog soka od paradajza
  • voda
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika šećera

 

Priprema: 

 

Umeštajte meso, jaje, crni i beli luk, vegetu, ulje, so i biber, mlevenu papriku i prezle i napravite jednu kompaktnu smesu. Činiju prekrijte providnom folijom i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata.

 

Nakon toga, izvadite činiju iz frižidera i oblikovati loptice željene veličine.

 

U jednom većem tiganju propržiti na tihoj vatri malo ulja i brašno, potom dodati više od polovine paradajz sosa. Polako mešati i dodavati vodu do željene gustine sosa, pa dodati začine.

 

Kada sos proključa, stavljati jednu po jednu ćuftu i smanjiti temperaturu. Kada se to ukrčka, dodati preostali deo paradajz soka. 

 

Ćufte kuvati otprilike 40 minuta.