ishrana šampiona

Dan ne započinje bez ovih namirnica: Kako izgleda doručak Novaka Đokovića?

Naš najbolji srpski teniser je poznat po strogom režimu ishrane. Iako ga mnogi kude zbog toga, očigledno je da njemu takav način ishrane pomaže da bude u vrhunskoj formi.

Bez dve strani ne započinje svoj dan.foto: Epa / MATT TURNER

Naš proslavljeni teniser Novak Đoković upravo grabi ka svojoj novoj tituli i daje sve od sebe da pobedi Stefanosa Cicipasa i osvoji Australijan open po 10. put.

 

Osim strikne dnevne rutine, napornih treninga i meditacije, da ostane i bude u vrhunskoj formi mu svakako pomaže i ishrana.

 

Iako su ga mnogi kritikovali zbog striktnog režima ishrane, Nova je tokom godina pokazao da mu upravo ona pomaže da na terenu da sve od sebe.

 

Novak Đoković vodi računa o namirnicama koje unosi, izbegava da jede meso, ribu i druge životinjske proizvode, a ne jede ni mlečne proizvode.

Trudi se da jede izbalansirane proizvode koji mu daju snagu.

 

Jednom prilikom je otkrio da jutro ne može da mu počne bez voća i smutija.

 

- Moja omiljena hrana za doručak su voće i zeleni smuti. Ne mogu da počnem dan bez toga- otkrio je Novak jednom prilikom.

 

-Telu je potreban šećer. Fruktoza i ostali šečeri koji se nalaze u voću su sjajni za organizam - istakao je on.

Da budemo malo određeniji, Novak voli da dan započne medom, voćem i ovsenih pahulja, a doručak mu se sastoji od onoga što naziva "power bowl".

 

U pitanju je činija u kojoj su pomešane razne vrste semenki, musli bez glutena, orašasti plodovi, bobičasto voće zajedno sa manuka medom i mlekom od badema ili pirinča.

 

Njegova ishrana bez životinjskih proizvoda i glutena je naišla na brojne kritike, ali on je nekoliko puta istakao da ovakav režim ishrane podstiče sistem za varenje, smanjuje bolove u mišićima i ukočenost zglobova te obezbeđuje više energije.

 

Novak je jednom prilikom otkrio šta konzumira u toku pauza na nekom teniskom meču. 

 

- Tenis je drugačiji sport od nekog drugog jer nema iste fizičke zahteve. U tenisu meč može da traje i pet sati, u toku mečeva uglavnom jedem urme, ponekad malo banane, ali uglavnom urme. Pijem vodu i dva različita energetska pića, i to je to. Verujem u psihu, u emocije - rekao je svojevemeno teniser.