Naš najbolji srpski teniser je poznat po strogom režimu ishrane. Iako ga mnogi kude zbog toga, očigledno je da njemu takav način ishrane pomaže da bude u vrhunskoj formi.
Naš proslavljeni teniser Novak Đoković upravo grabi ka svojoj novoj tituli i daje sve od sebe da pobedi Stefanosa Cicipasa i osvoji Australijan open po 10. put.
Osim strikne dnevne rutine, napornih treninga i meditacije, da ostane i bude u vrhunskoj formi mu svakako pomaže i ishrana.
Iako su ga mnogi kritikovali zbog striktnog režima ishrane, Nova je tokom godina pokazao da mu upravo ona pomaže da na terenu da sve od sebe.
Novak Đoković vodi računa o namirnicama koje unosi, izbegava da jede meso, ribu i druge životinjske proizvode, a ne jede ni mlečne proizvode.
Trudi se da jede izbalansirane proizvode koji mu daju snagu.
Jednom prilikom je otkrio da jutro ne može da mu počne bez voća i smutija.
- Moja omiljena hrana za doručak su voće i zeleni smuti. Ne mogu da počnem dan bez toga- otkrio je Novak jednom prilikom.
-Telu je potreban šećer. Fruktoza i ostali šečeri koji se nalaze u voću su sjajni za organizam - istakao je on.
Da budemo malo određeniji, Novak voli da dan započne medom, voćem i ovsenih pahulja, a doručak mu se sastoji od onoga što naziva "power bowl".
U pitanju je činija u kojoj su pomešane razne vrste semenki, musli bez glutena, orašasti plodovi, bobičasto voće zajedno sa manuka medom i mlekom od badema ili pirinča.
Njegova ishrana bez životinjskih proizvoda i glutena je naišla na brojne kritike, ali on je nekoliko puta istakao da ovakav režim ishrane podstiče sistem za varenje, smanjuje bolove u mišićima i ukočenost zglobova te obezbeđuje više energije.
Novak je jednom prilikom otkrio šta konzumira u toku pauza na nekom teniskom meču.
- Tenis je drugačiji sport od nekog drugog jer nema iste fizičke zahteve. U tenisu meč može da traje i pet sati, u toku mečeva uglavnom jedem urme, ponekad malo banane, ali uglavnom urme. Pijem vodu i dva različita energetska pića, i to je to. Verujem u psihu, u emocije - rekao je svojevemeno teniser.