za svakog i uz sve

Ovako se pravi ORIGINALNA italijanska FOKAČA: MEKANO i HRSKAVO testo u 3 ukusa osvaja na prvi zalogaj (RECEPT)

Ukoliko volite pikanterije od testa ova fokača će vas kupiti na prvi zalogaj

foto: Shutterstock / Viktoria Hodos

Čuvena fokača je jelo koje potiče iz Italije, a s obzirom na to da je veoma ukusno i zastino proširilo se na sve krajeve sveta. 

 

Danas je često možemo videti i probati na bogatim trpezama naših domačica, a ukoliko i vi volite ukus sveže pečenog testa sa primesama maslina, paradajza, šunke ovaj recept će vas oduševiti.

 

Prednost u odnosu na druga peciva jeste što se brzo sprema, a ono što mnoge oduševljava jeste i činjenica da je možete jesti sa svim i svačim.

 

 

Pogledajte šta je to što vam je potrebno kako biste napravili najukusniju fokaču ikada. 

 

Sastojci:

 

  • 400 gr brašna za dizana testa
  • 100 gr glatkog brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/2 kašičice šećera
  • 300 ml mlake vode
  • maslinovo ulje za premaz

 

Najjednostavniji recept za fokaču foto: Shutterstock / Erhan Inga

 

Za premaz od paradajza:

 

  • 2 zrela paradajza (ili čaša paradajz pelata)
  • vinsko ili jabukovo sirće
  • 1 vezica svežeg bosiljka
  • 2 čena belog luka

 

Za premaz od sira:

 

  • 100 gr različitih kačkavalja po želji
  • 1 grančica ruzmarina

 

Za premaz sa maslinama

 

  • 10 maslina
  • maslinovo ulje po potrebi (2,3 kašike)
  • malo belog luka

 

 

Priprema:

 

U posudi za mešenje sipajte brašno koje ste prethodno pomešali sa pola kašičice soli. Potom napravite rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu (prethodno izmešajte i sačekajte da malo "krene"). Sve izmešajte viljuškom, pa lepo sjedinite rukama i umesite mekano testo.

 

Zatim testo stavite u posudu, malo prelijte sa maslinovim uljem i pustite da naraste 15 do 20 minuta. 

 

Uključite rernu da se greje na oko 220 stepeni, pa pripremite premaze.

 

Ovako se pravi originalna italijanska fokačafoto: Shutterstock / Oksana Mizina

 

Iseckajte masline i pomešajte sa timijanom, pa sve to prelijte sa malo maslinovog ulja i belim lukom. 

 

Naseckajte oljušten paradajz i bosiljak, posolite i pobiberite, dodajte malo maslinovog ulja i sirćeta, naseckate oljušten beli luk.

 

Kad testo naraste, razoklagijajte ga tak oda dobijete krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču. Premažite prelivom koji želite, a onda ostavite da još malo naraste. Pecite oko 20 minuta na 220 stepeni. 

 

Poslužite dok je još toplo.